Ponovo "gori" nebo u Svetoj zemlji; Olga iz Izraela za B92.net: "Nadamo se, ali..." FOTO/VIDEO

Sirene, vojne komande, otvaranje skloništa, rakete... Ne, nije Ukrajina.

Izvor: B92

Subota, 06.08.2022.

12:00

Ponovo
EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Izrael je pokrenuo operaciju "Zora", napadnuta je "Gaza". Meta – Islamski džihad. Ubijen je komandant.

Iz Izraela za B92.net potpredsednica izraelske NVO "Monitor" Olga Dojč istakla je da je i ovog puta do eskalacije došlo zbog napada jedne od oružanih terorističkih grupa u Gazi.

"Nekoliko dana je čitav deo oko Gaze bio paralizovan zbog njihovih pretnji o napadu", rekla je Olga. Tokom jučerašnjih napada na izraelske mete, za samo sat i po vremena ispaljeno je više od 100 raketa, a to je potvrdio i Islamski džihad.

"Za sada su napadi izvršeni u južnom delu izraela, do grada Askelon", kazala nam je potpredsednica "Monitora".
EPA-EFE/MOHAMMED SABER
Mediji su preneli da se u opštini Tel Aviv otvaraju skloništa, kao i da se u gradovima širom Izraela oglašavaju sirne za vazdušnu opasnost.

Međutim, Olga Dojč za B92.net istakla je da su takvi potezi izraelske vojske – standardni i uhodani. Deo prakse je i otvaranje javnih skloništa.

Prema njenim rečima, stanovništvo se informiše putem svih medija, internet stranice vojske i civilne zaštite.

"Pri svakoj sireni se TV i radio program prekidaju. Izraelsko stanovništvo je naviknuto nažalost na ovakve epizode eskalacije. Situacija je napeta, tenzija visoka, ali znamo kako da postupamo", jasna je bila Olga.
EPA-EFE/MOHAMMED SABER
Izraelski PVO sistem "Gvozdena kupola" uspešno je presretao rakete, a naša sagovornica izrazila je nadu da će tako i nastaviti.

"Nadam se da neće doci do dalje eskalacije, ali ako je suditi po dosadašnjim iskustvima – ništa nije isključeno", navela je ona. Komentarišući izjave premijera Lapida i ministra odbrane Ganca koji su izjavili da će "bitka trajati koliko god bude potrebno" pa pozvali rezerviste, Olga Dojč je izjavila da su se oni "jasno pozicionirali da neće biti tolerancije za napade na izraelske civile".

"Bitno je pomenuti da je Izrael tri meseca pred parlamentarne izbore, te će reakcije vlade na situaciju biti krucijalne. Očekuje se dolazak egipatske delegacije koja bi trebalo da pomogne u medijaciji", zaključila je potpredsednica izraelske NVO "Monitori" Olga Dojč.
EPA-EFE/MOHAMMED SABER
Podsetimo, u izraelskoj operaciji "Zora" na pojas Gaze ubijen je jedan od komandanata palestinskog pokreta Islamski džihad, saopštila je ova militantna grupa.

Palestinski zvaničnici istovremeno su saopštili da je u izraelskim napadima ubijeno najmanje osam osoba, uključujući komandanta militanata, a ranjeno njih 40, javio je AP.

U međuvremenu, izraelska vojska saopštila je da je gađala ciljeve u Gazi, nakon višednevnih tenzija nastalih zbog hapšenja lidera palestinskih militanata, Basama al Sadija, prenosi Rojters.

Kako je naveo portparol izraelske vojske, prema njihovim podacima u udarima je poginulo 15 osoba.

Lidera palestinskih militanata Al Sadija su ranije ove sedmice uhapsile izraelske snage tokom napada na grad Dženin na Zapadnoj obali.

Nakon tog hapšenja, Izrael je zatvorio sve prelaze u Gazi kao i neke obližnje puteve strahujući od odmazde palestinske militanata čije je uporište u Gazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Podeli: