Sedmoro poginulih u lavini na Alpima – oluja stvorila nove probleme

Današnja oluja ometala je potragu za više od deset planinara koji se vode kao nestali nakon što se odlomio ogroman komad glečera u Italijanskim Alpima.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.07.2022.

23:50

Sedmoro poginulih u lavini na Alpima – oluja stvorila nove probleme
Foto: EPA-EFE/MARTON MONUS

Ogroman komad glečera izazvao je smrtonosnu lavinu snega i kamenja u kojoj je, prema dosadašnjim informacijama, poginulo sedmoro ljudi.

"Nadam se da će se broj žrtava ovde zaustaviti", rekao je guverner provincije Veneto Luka Zaja, prenosi Rojters.

Drugi regionalni lider Mauricio Fugati rekao je da je dosadašnji bilans 14 nestalih: 10 Italijana, troje Čeških državljana i jedna osoba iz Austrije.

"Porodice su nas kontaktirale jer se ti ljudi nisu vratili kući", rekao je Fugati i potvrdio da se na parkingu nalaze još četiri automobila čiji putnici nisu pronađeni - dva sa registarskim oznakama Češke, jedno vozilo iz Nemačke i jedno iz Mađarske.

Prema ranijim informacijama preživeli planinari zadobili su povrede grudnog koša i lobanje.

Spasioci su rekli da su uslovi nizbrdo od glečera koji se decenijama topi još previše nestabilni da bi se tamo uputili spasioci sa obučenim psima tragačima.

Šta je prouzrokovalo da se vrh glečera odlomi još nije poznato, ali toplotni talas koji je nad Italijom od maja doneo je neuobičajeno visoke temperature početkom leta, čak i na uvek hladnim Alpima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: