Otkrivena strogo čuvana tajna?

Uprkos tome što se ruski predsednik Vladimir Putin vakcinisao protiv kovida 19, navodno čak četiri puta, on je i dalje u strogoj izolaciji.

Izvor: Jutarnji list

Ponedeljak, 04.07.2022.

14:12

Otkrivena strogo čuvana tajna?
Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL

Ruski predsednik ima veoma malo neposrednih kontakata, pogotovo fizičkih s drugim ljudima. Putin se nije vakcinisao javno, a njegov portparol Dmitrij Peskov rekao: "Verujte nam na reč"

Svi koji se susreću sa ruskim predsednikom, pa i da su samo kraće vreme u istoj prostoji s njim bez bližeg kontakta ili se tak usputno rukuju, moraju proći luksuzni, ali rigorozni karantin, a oni koji s njim rade ili su u češćem kontraktu povrgnuti su gotovo svakodnevnim lekarskim pretragama, PCR testovima, dopunskim proverama na grip ili stafilokok te raznim laboratorijskim analizama od krvi (prst i vena) do davanja uzoraka stolice, proverama imaju li bolesti želuca i gliste.

O tome kako se pazi na kontakte i zdravlje Vladimira Putina piše ruska redakcija BBC-ja.

Za tako drastične provere i skupi karantin potrošeno je u poslednje dve godine nešto manje od milijardu dolara, ne računajući cenu laboratorijskih nalaza.

Osoblje koje vodi brigu o Putinu u njegovim rezidencijama praktično je, od početka pandemije, u stalnoj izolaciji i ne sme (često) da kontaktira ni sa svojim porodicama, a ako se to dogodi, pre povratka mora da prođe najmanje dvonedeljnu strogu izolaciju u nekom od državnih sanatorijima, odmaralištima ili luksuznim hotelima, uz sve one laboratorijske provere te uzorke krvi, urina i stolice koje moraju da "prilože", a proveru i karantin prolaze i oni s kojima su bili u kontaktu.

Portal Baza navodi da neki članovi njegova osoblja nisu izlazili iz pojedinih rezidencija od početka pandemije, a neki su proveli više od 159 dana u karantinu, u kojoj su bili kao u samici.

BBC navodi da samo piloti i stjuardese koji su zaduženi za Putinov prevoz obavljaju mesečno oko dve hiljade PCR testova i oko 600 testova na antitela.

Kratko rukovanje

Ruska reakcija BBC-ja napominje kako je oko 400 zvaničnika koji su s Putinom bili na tribini ili u kontaktu sa njim na paradi povodom Dana pobede, 9. maja, prošlo dve nedelje karantina u ekskluzivnim moskovskim hotelima - Zlatni prsten (pet zvjezdica) i President (četiri zvezdice).

Veteran Crvene armije 94-godišnji general Ahat Julašev iz Kazanja dve je nedelje bio u karantinu u apartmanu moskovskog hotela na punom besplatnom pansionu, a sve da se kratko rukuje s Putinom i da se upitaju za zdravlje.

Isto tako, 99-godišnji pukovnik Nikolaj Kozlov, jedan od retkih još živih ruskih vojnika koji su jurišali na Rajhstag, pohvalio se lokalnim medijima kako se dve nedelje odmarao i živeo bolje nego ikad. On je s Putinom položio venac na grobu neznanog junaka uz kremaljske zidine.

Nakon toga je Putin bio na primanju u Kremlju, gde je stajao izdvojeno od ostalih, koji su prošli karantin, kratko im je nazdravio s pristojne udaljenosti te se nakon kraćeg vremena povukao.

Radije nepotrebne analize nego optužbe za nemar

Konstantin Balonov, šef anesteziologije i reanimacije u klinici Tafts Medikal Centar u Bostonu, kaže da su mere koje se primjenjuju "oko Putina" sasvim iracionalne. On smatra da je obavljanje toliko analiza nepotrebno, ali da to kremaljski lekari rade zbog "fingiranih ili stvarnih straha i brige", a svi - od njegovih lekara do administrativnog osoblja - strahuju da se Putinu nešto ne dogodi, pa radije pribegavaju nepotrebnim analizama nego da ih neko optuži za nemar.

Ako Putin putuje negde u Rusiji, lekari iz Moskve odlaze tamo najmanje 15 dana pre i prolaze striktni karantin (kontakt s drugim osobama praktički je sveden na nulu) pre Putinovog dolaska, a pre povratka u Moskvu ponovo prolaze dvonedeljnu izolaciju, a ni tada ne mogu odmah do Putina, nego moraju u kraću izolaciju pre ulaska u takozvanu čistu zonu, kako se zove ulazak u Putinovo neposredno okruženje!

Oni koji su u svakodnevnom kontraktu s Putinom obavljaju PCR test svaki drugi dan i daju uzorke urina i stolice.

BBC navodi, pozivajući se na portal Pečat, zabranjen u Rusiji, da uz Putina uvek leti nekoliko doktora, a u novije vreme onkolog i kirurg. U poslednje vreme Putin češće izlazi iz Moskve i svog "bunkera" u podmoskovskom Novom Ogarjovu, čak je putovao u inostranstvo - Tadžikistan i Turkmenistan - te u svoju letnu rezidenciju u Soči. Lekari i osoblje su na nogama i prolaze detaljne preglede kako se vrhovni zapovednik ruske vojske ne bi razboleo usred vojne akcije na Ukrajinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli: