Zagreb upozorava: Građani ugroženi?

Objavljeno je novo upozorenje Grada Zagreba zbog mogućeg povećanja koncentracije prizemnog ozona u narednim danima.

Izvor: Dnevnik.hr

Ponedeljak, 04.07.2022.

13:56

Zagreb upozorava: Građani ugroženi?
EPA-EFE/ANTONIO BAT

Grad Zagreb izdao je novo upozorenje zbog moguće povećane koncentracije prizemnog ozona u narednim danima.

"U letnjim mesecima, u uslovima visokih temperatura vazduha i visokog UV indeksa, dolazi do čestih fotohemijskih reakcija, čiji je rezultat povećano stvaranje prizemnog ozona (O3), što utiče na povećanje njegovih satnih koncentracija u okolnog vazduha, a samim tim i kvaliteta vazduha", kažu iz Sitija.

"S obzirom na trenutnu meteorološku situaciju i vremensku prognozu, u narednim danima, u uslovima pogodnim za formiranje prizemnog ozona, moguća su nova dnevna prekoračenja u trajanju od više sati, o čemu ćete biti blagovremeno obavešteni", navodi se u saopštenju. najavio.

Ukoliko dođe do povećane koncentracije prizemnog ozona, iz Grada kažu da je potrebno pridržavati se uputa Uprave za javno zdravstvo Grada Zagreba.
Kako da se ponašaju?

Nastavni zavod za javno zdravlje „Dr Andrija Štampar“ objavio je preporuke građanima za postupanje u slučaju povišenih koncentracija prizemnog ozona.

"U slučaju lošeg ili veoma lošeg kvaliteta vazduha potrebno je razmišljati o smanjenju fizičkih aktivnosti na otvorenom, a u slučaju izuzetno lošeg kvaliteta vazduha preporučuje se izbegavanje fizičke aktivnosti na otvorenom", navodi se između ostalog u preporukama.

Ostale preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravlje „Dr Andrija Štampar“ možete pogledati u nastavku:
  • gde god je moguće, koristite električne šporete i rerne za kuvanje umesto šporeta na gas i čvrsto gorivo,
  • ne pušite u životnim i radnim prostorima,
  • odložiti čišćenje sredstvima koja sadrže korozivne hemikalije i rastvarače, popravke koje koriste lepkove, boje, lakove, upotrebu insekticida i sve druge radnje i radnje koje nisu hitne i neophodne, a koje zagađuju vazduh u prostorijama, s obzirom da je prostorija I. ne mogu da provetravaju otvaranjem prozora,
  • ne koristite mehaničku ventilaciju koja dovodi vazduh u prostorije,
  • ugrožene grupe stanovništva (mala deca, trudnice, starije osobe, hronični bolesnici, osobe lošeg zdravlja i osetljive osobe) treba da izbegavaju izlazak na ulicu,
  • pozivamo građane da svojim ponašanjem i aktivnostima ne doprinose zagađenju vazduha i time dodatno ugrožavaju ugrožene grupe stanovništva. Ako nije neophodno, nemojte koristiti motorna vozila ili smanjivati brzinu vozila.

Zavod poziva sve potencijalne zagađivače da, za vreme trajanja posebnih mera zaštite zdravlja ljudi i životne sredine:
  • odloži poslove i aktivnosti koje mogu dodatno zagaditi vazduh, ako nisu hitne i/ili neophodne,
  • proizvodni procesi se pažljivo upravljaju i prate kako bi se sprečilo dalje zagađenje vazduha,
  • po potrebi privremeno obustaviti rad, uz napomenu da se ne dovodi u pitanje bezbednost radnika i životne sredine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: