"Dobra volja"? Da li su Rusi zaboravili da pomenu dve stvari?

Ranije danas je objavljeno da su se ruske snage povukle sa Zmijskog ostrva, pokraj ukrajinske obale u Crnom moru. Ali zašto?

Izvor: index.hr

Četvrtak, 30.06.2022.

15:00

EPA-EFE MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je to "znak dobre volje", a taj navodni "znak dobre volje", kako prenosi Index.hr, odnosi se na napore UN da organiziraju humanitarni koridor za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine pa Moskva napuštajući Zmijsko ostrvo čini dobro delo.

"Jedino što rusko ministarstvo odbrane nije spomenulo je činjenica da ih je na to naterala američka donacija višecevnih raketnih bacača M142 'High Mobility Artillery Rocket System' (HIMARS)", navodi dalje hrvatski portal.

Ističe se da je ukrajinska vojska prevezla jedan od prvih HIMARS-a prvo u Odesu, a zatim malo južnije, nadomak Zmijskog ostrva. Prvi napad objavljen je 21. juna kada su satelitski snimci pokazali najmanje tri mesta napada, dok su satelitski snimci od 23. juna pokazali znatno veću zonu udara ukrajinskih projektila.

Dva ključna događaja

EPA-EFE/OLEG PETRASYUK
Pošto je Zmijsko ostrvo u suštini, kako piše Index, nešto veća litica, ruske mogućnosti za raspoređivanje ljudstva i oružja bile su vrlo ograničene. A vođene rakete M30 i M31 lansirane iz HIMARS-a imaju domet od najmanje 70 km, ali i kombinovano inercijalno/GPS navođenje tako da im se tačnost ne smanjuje povećanjem dometa.

Svaki put kada HIMARS napadne, može da ispali šest projektila M30/31 u nekoliko sekundi. Dovoljno male i brze da izbegnu ruske protivraketne sisteme "Tor" i "Pancir-S1", rakete su "nekažnjeno" pogodile ruske položaje na Zmijskom ostrvu.

Jednako važan događaj koji je podstakao "dobru volju" Rusije dogodio se nekoliko dana ranije. Ukrajinsko ministarstvo obrane 17. juna je objavilo dobre vesti da su dve protivbrodske vođene rakete "Harpun " potopile ruski tegljač "Vasilij Bek", koji je bio na putu za Zmijsko ostrvo, noseći oružje i osoblje, piše dalje Index.

Kako bi potkrepili svoju tvrdnju, objavili su i snimke s drona na kojima se vidi da su obe rakete pogodile cilj. "Bek" je pogođen iako je plovio tako da se u svakom trenutku između njega i ukrajinske obale nalazilo Zmijsko ostrvo, iza kog su se pokušavale sakriti radarske sene.

Potonuće "Beka" dokazalo je da bi svaki dalji pokušaj snabdevanja ostrva većim ratnim brodovima verovatno završio isto.

Gubici veći od koristi

Međutim, ni Ukrajinci se ne mogu tek tako "prošetati" do Zmijskog ostrva. jer, sve što su učinili Rusima, Rusi mogu da im vrate. Ako Ukrajinci pokušaju da uspostave bazu na ostrvu i tamo rasporede protivvazdušne sisteme i protivbrodske rakete, odmah će biti pogođeni ruskim krstarećim i/ili balističkim projektilima.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana trenutno nema oružje s kojim bi se odbranila od ovih napada.

Činjenica je da je ruska mornarica već potisnula svoje ratne brodove iz dometa protivbrodskih projektila "Harpun", čime se otvara koridor duž ukrajinske obale. Ali postoje dva problema. Prvi je taj što su ruski brodovi ostali u južnom delu Crnog mora i možda još uvek onemogućuju plovidbu do ukrajinskih luka.

Drugi problem su stotine morskih mina koje plutaju Crnim morem.

Rusi optužuju Ukrajince, a Ukrajinci Ruse za postavljanje minskih polja, a verovatno su i jedni i drugi postavili morske mine - rusi da spreče plovidbu, a Ukrajinci da otežaju pomorsko iskrcavanje, posebno na području Odese.

Velik broj ovih mina sada nekontrolisano pluta Crnim morem i ugrožava pomorski promet ne samo duž obale Ukrajine nego sve do Bosfora. Rumunski, bugarski i turski mediji svako malo donose vest o otkriću i uništenju još jedne takve mine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Podeli: