Konačni pad Luganska na pomolu; Počinje nova faza rata?

Nova ruska strategija u istočnoj Ukrajini omogućila je ruskim snagama da sporo, ali sigurno napreduju u oblastima Luganska i Donjecka.

Izvor: Jutarnji list

Subota, 28.05.2022.

18:26

Konačni pad Luganska na pomolu; Počinje nova faza rata?
Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

To je navelo ukrajinske zvaničnike da najave mogućnost povlačenja ukrajinskih branilaca iz Luganska kako ne bi bili zarobljeni u neprijateljskom okruženju.

Guverner Luganska Sergej Hajdai izjavio je danas da su ruske snage ušle u Severni Donjeck - grad od oko 100.000 stanovnika koji je od velikog strateškog značaja za ukrajinske branioce istočno od njega.

Danas je u gradu još samo oko 13.000 ljudi, a procenjuje se da je do sada umrlo oko 1.500 ljudi. Pad Severnog Donjecka bi odsekao ukrajinske snage zakopane na odbrambenim pozicijama u pozadini Luganska, koji je i dalje pod njihovom kontrolom.

Prema vašingtonskom istraživačkom centru ISV, ruske trupe su pokrenule direktan napad na Severni Donjeck, a da vojska nije mogla u potpunosti da opkoli grad, što znači da njegovi branioci i dalje imaju linije snabdevanja na zapadu.

Neophodno povlačenje

Tanjug/AP Photo/Francisco Seco
Ruski izviđači i specijalci pokušali su da zauzmu hotel Mir i okolinu u severoistočnom delu grada. ISV napominje da je ruska vojska do sada imala ozbiljnih problema u osvajanju urbanih područja i predviđa da će se isti scenario ponoviti i u ovom slučaju.

"Imaćemo dovoljno snage i resursa da se odbranimo", rekao je Hajdaj u telegramu.

"Ali možda ćemo morati da se povučemo da ne bismo završili opkoljeni. Guverner Luhanska je takođe rekla da je čak 90 odsto zgrada u Severnom Donjecku oštećeno i da je u poslednjem granatiranju uništeno čak 14 nebodera."

Prema današnjem izveštaju britanskog Ministarstva odbrane, ruske snage su najverovatnije zauzele veći deo Limana, strateški važnog železničkog čvorišta u Donjecku, koje omogućava pristup važnim drumskim i železničkim mostovima preko reke Donjeck.

"Za sada će glavni napori Rusije verovatno biti 40 kilometara istočno, oko džepa Severnog Donjecka, ali prelazak reke Liman bi Rusiji dao prednost u mogućoj sledećoj fazi ofanzive na Donbas, kada će verovatno pokušati da napreduje ka ključni gradovi pod kontrolom Ukrajine dublje u regionu Donjecka."

Slavjansk i Kramatorsk", navodi se u proceni.

Povlačenje ukrajinskih snaga iz Luganska i pad Donjecka bi verovatno pokrenuli sledeću fazu ruskog plana – pripajanje okupiranih teritorija Rusiji. Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin najavio je u četvrtak da će u Donjecku i Lugansku biti održan referendum ako Rusija osvoji celu teritoriju dve oblasti.

EU embargo

Na diplomatskom nivou, članice EU se spremaju da postignu kompromisno rešenje za zabranu uvoza ruske nafte, o čemu bi predstavnici vlada EU mogli da se dogovore na današnjem sastanku i potvrde na samitu šefova vlada zakazanom za ponedeljak i utorak.

Kako je Mađarska do sada blokirala plan za potpuni embargo na uvoz ruske nafte, tvrdeći da bi taj potez bio destruktivan po mađarsku ekonomiju, najnoviji predlog se fokusirao samo na embargo koji bi pogodio ruske tankere, ali ignorisao isporuke naftovoda, što bi moglo da ispuni mađarski kriterijumi.

Budimpešta tvrdi da su joj potrebne četiri godine i oko 750 miliona evra da unapredi svoje rafinerije i poveća kapacitet za prijem nafte iz Jadranskog naftovoda.

Embargo na ruski pomorski transport nafte uticao bi na oko tri četvrtine ruskog izvoza u evropske zemlje, pa evropski lideri procenjuju da bi taj potez bio ozbiljan udarac ruskoj ekonomiji. Opozicija u Budimpešti zaustavila je druge sankcije u paketu, koje bi sada mogle da prođu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Podeli: