Dodik: "Srbi i Hrvati nisu ginuli za centralizovanu BiH"

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da se Srbi nisu borili za BiH, već za nezavisnu Republiku Srpsku u kojoj su vekovima svoji na svome.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.05.2022.

21:00

Dodik:
EPA-EFE/GEORG HOCHMUTH

Komentarišući izjavu Željka Komšića da BiH danas "nije onakva za kakvu su se borili", Dodik je u izjavi za Srnu rekao da "nosilac muslimanskog ratnog odlikovanja ''zlatnog ljiljana'' zaboravlja da se svi narodi u BiH nisu borili u građanskom ratu za ono za šta se on borio i za šta je u tim borbama bio odlikovan".

"Srbi i Hrvati sasvim sigurno nisu ginuli za centralizovanu državu u kojoj bi važilo pravilo jedan čovek jedan glas, i u kojem bi Bošnjaci po prirodi stvari bili dominantna i nacionalna i politička struktura. Entiteti i kantoni su i nastali da bi se i Srbi i Hrvati osećali ravnopravno u BiH, a mehanizmi koji im obezbeđuju ravnopravnost nisu mehanizmi blokada, kako ih Komšić vidi, već mehanizmi koji garantuju da u BiH niko ne može biti preglasan, zbog čega je i izbio građanski rat 1992. godine", istakao je Dodik.

On je naglasio da kreatori Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH kao dela tog sporazuma nisu dali za pravo Komšićevim ratnim ciljevima i zbog toga i jesu u Ustav ugradili mehanizme zaštite od preglasavanja.

"Sve dok Komšić u tim mehanizmima vidi instrumente blokade, a ne zaštitu ravnopravnosti, sedi nelegitimno u Predsedništvu i predstavlja bošnjački narod na mestu hrvatskog člana, BiH će tavoriti ovako kako tavori. BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i to je ne sprečava da bude i demokratska i građanska, ali je problem što Komšić građansko poistovećuje sa centralizacijom BiH, koja je u proteklih 30 godina mimo Ustava i sprovođena", rekao je Dodik.

Sve dok, kaže, Željko Komšić u Srbima i Hrvatima vidi agresore i tuđe ekspoziture, a ne narode koji vekovima žive u BiH i imaju ista prava na nju kao i Bošnjaci, BiH će trčati za svojim repom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: