Patrijarh Porfirije u Skoplju: "Priznajemo i odobravamo"; Liturgija pomirenja FOTO/VIDEO

U prisustvu velikog broja vernika u Sabornom hramu Sveti Kliment Ohridski u Skoplju održana je zajednička liturgija SPC i MPC-OA.

Izvor: B92

Utorak, 24.05.2022.

10:56

Patrijarh Porfirije u Skoplju:
Foto: Informativna služba SPC

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije poručio je danas u Hramu Svetog Klimenta Ohridskog u Skoplju da Sabor SPC prihvata i blagosilja autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) i da sada sledi razrada svih tehničko-organizacionih detalja za svečano proglašenje zvaničnog akta autokefalnosti.

O tome će, kazao je, potom biti obaveštene i sve pomesne pravoslavne crkve.

"Sada, braćo i sestre, kada dođemo ovde, donosimo vam još jednu radost. Sveti arhijerejski Sinod SPC jednoglasno je odgovorio na zahtev MPC-OA i Sabor naše crkve je blagoslovio, odborio, prihvatio i priznao njenu autokefalnost. Ujedno, braćo i sestre, dužnost Sinoda je da zajedno sa arhiepiskopom Stefanom i njegovim Sinodom razradi sve tehnicko-organizacione detalje, nakon čega će uslediti svečano proglašenje zvaničnog akta, a zatim će sve pomesne pravoslavne crkve biti obaveštene i pozvane da prihvate autokefalni status MPC-OA“, rekao je patrijarh srpski, preneli su makedonski mediji.

On je izrazio uverenje da će sve pravoslavne crkve ovu vest primiti sa radošću.

Patrijarh Porfirije je ovo rekao nakon zajedničkog služenja liturgije u Hramu Svetog Klimenta Ohridskog sa arhiepiskopom Stefanom, što je propraćeno dugim i gromoglasnim aplauzom mnogobrojnih vernika.

Prethodno Porfirije je rekao da je Makedonija okićena najvišim pravoslavnim blagodatima, mesto gde su se vekovima molili i lile suze za spas ljudskog roda.

"Radujmo se danas jer se cela Crkva raduje sa nama, raduju se nebo i zemlja. Kada se braća vole, kada slave ime Božije, radujmo se što je posle 55 godina služena sveta liturgija prvo u Beogradu, a sada u Skoplju, za samo nekoliko dana", rekao je Porfirije.

Arhiepiskop Stefan je uputio zahvalnost članovima Svetog arhijerejskog Sabora SPC u ime vernog makedonsog naroda i MPC-OA.

On je poručio da je svrha crkve da ujedini čoveka u sebi.

"Naša 80-godišnja posvećenost nezavisnoj crkvi nikada nije imala za cilj da nas odvoji od tela Hristovog, već da nam omogući, kao i uvek, kao i drugi pravoslavni narodi, da slobodno vršimo svoju misiju“, naveo je i istakao da je ovaj istorijski trenutak ispunjenje sna mnogih generacija.

"U Beogradu u crkvi Svetog Save, a sada i u Skoplju, kao da se gromko začuo uzdah olakšanja i našim precima i nama. I ta radost olakšanja potekla je od majke crkve Vaseljenske patrijaršije i od sestrinske srpske crkve Pećke patrijaršije...", rekao je.
Foto: Informativna služba SPC
Podseća se da zajednička liturgija dvojice poglavara dolazi nakon prevazilaženja 55-godišnjeg raskola između SPC i MPC-OA i ponovnog uspostavljanja kanonskog i evharistijskog opštenja.

Prethodno, 19. maja dvojica poglavara služili su zajedničku arhijerejsku liturgiju pomirenja u Sabornom hramu Svetog Save u Beogradu.

Delegacija Srpske pravoslavne crkve, koju je predvodi patrijarh Porfirije, juče je doputovala u Skoplje, a u njoj je i osam episkopa SPC.

Dodaje se i da je današnja zajednička liturgija usledila nakon jučerašnjeg završetka Sabora Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, koji je 16. maja potvrdio status najšire moguće autonomije MPC-OA, odnosno pune unutrašnje nezavisnosti, dodeljene 1959. godine.
Foto: Informativna služba SPC
Liturgiji su prisustvovali i predstavnici Katoličke crkve, veliki broj monaha i vernika iz drugih gradova.

Kako prenose skopski mediji pozivajući se na crkvene izvore, pomirenje dveju sestrinskih crkava – Srpske pravoslavne crkve i Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije – veoma je važno, a ovaj događaj ocenjuje se kao čin hrišćanske ljubavi.

Skopski portal Telma piše da je važno to da je ovo samo početak procesa sticanja tomosa za autokefalnost MPC-OA, za koji, kako se navodi, dve sestrinske crkve očekuju da će ga dodeliti vaseljenski patrijarh Vartolomej.

Navode i da je do ovog događaja došlo nakon odluke vaseljenskog patrijarha od 9. maja ove godine da MPC-OA vrati u kanonsko jedinstvo sa ostalim pravoslavnim crkvama. Patrijarh SPC je tokom besede rekao da se neopisivo raduje, jer se pred našim očima zbiva čudo čiji smo mi deo.

"Učesnici smo čuda, ono što je bilo razdvojeno od 1967. godine (kada je počeo raskol), Gospod nas je udostojio da bude isceljeno", rekao je patrijarh SPC.

"Mi smo sigurni braćo i sestre da će i sve druge pomesne pravoslavne crkve sa radošću dočekati ovu vest i da će se radovati da raste Gospod naš i crkva njegova", naveo je Porfirije.

Sve vas smeštamo u naša srca i molitve i vas molimo da nas primite, poručio je Porfirije.

"Braćo arhijereji, braćo i sestre, verni narodi ove predivne i blagoslovene zemlje, ukrašene najlepšim biserima pravoslavne duhovnosti i svetinjama božijim i mestima na kojima smo se vekovima podvižnici božiji molili i prolivali suze pokajanja za spasenje sveta i ljudskog roda. Radujmo se danas, jer nas je Gospod pogledao i jer se sa nama danas radujemo čitava crkva, raduju se i nebo i zemlja. Raduje se onda kada se braća vole, radujemo se i mi što smo posle 55 godina služili svetu liturgiju, najpre u Beogradu, a onda i u Skoplju".

Patrijarh SPC je istakao je da je sve od Boga koji nije postavio granice da se narodi dele i budu međusobno suprostavljeni jedni drugima, već da granice znače mogućnost da se svaki narod bolje organizuje kako bi svoj poseban pečat i darove koje je od Boga dobio umnožavao i rastao, a ne da bi se zatvorio u sebe i bio samozaljubljen.

"Bog je stvorio različitost i dao svakome dar posebnosti, da bi sebe mogao da daruje drugom, kao i narodi daruji sebe drugim narodima i da se ugrađuju u zajednicu sa drugim narodima, obogatili druge narode sobom i sami bili obogaćeni drugim narodima", naveo je patrijarh.

Takođe, kazao je da smo mi primili pravoslavu veru od naših svetih predaka, od Svetog Chirila i Metodija, slovenskih apostola koji su svedočili Hrista, kao i od Svetog Klimenta i Nauma i od Svetoga Save i drugih.

Kako je rekao Porfirije, menjaju se granice i sigurno će se opet menjati, ali crkva Hristova se nemenja.

Podsetio je da je apostol Pavle govorio - molim vas braćo da među vrama ne bude razdora i da budete utvrđeni u istoj reči.

"Video sam pre neki dan i vidim i sada ljubav u očima svih vas i vidim obavezu, zadatak i poruku, a to je da su vaša ljubav i molitve ovde, kao i u Beogradu, pomogle da se prevaziđu isključenja i učinjeno je čudo - da razumemo da smo jedni i jedni drugima potrebni, kao i da ne možemo jedni bez drugih. Zbog vasih molitvi i u Beogradu i molitava svih svetih uspostavili smo jedinstvo", naveo je Porfirije.

Na kraju besede izljubili su se patrijarh Porfirije i arhiepiskop makedonski Stefan, nakon čega je usledio veliki aplauz i neskrivena radost vernika.

Makedonski Plus info prenosi da je istovremeno stigla vest da je pismo za autokefalnost primljeno u Carigradu i da će 10. juna na 50. godišnjicu MPC predstavnici te crkve služiti zajednicku liturgiju sa u Vaseljenskoj patrijaršiji u Fanaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Podeli: