"Srbi, izvinite"

Izvinjenje Srbima u ime Incka.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.05.2022.

10:31

EPA/FEHIM DEMIR

Profesor ustavnog prava iz Salcburga, Austrijanac, Mihael Gajstlinger, izvinio se građanima Republike Srpske i BiH zbog odluke koju je o zabrani negiranja genocida doneo pred sam kraj mandata njegov sunarodnik, bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Gajstlinger kaže da je donošenjem ove odluke Incko provokativno stvorio probleme u BiH i uveo je u krizu koja i dalje traje, te poručio da BiH može da opstane samo ako međunarodna zajednica bude uvažavala stavove Republike Srpske i FBiH.

Bivši visoki predstavnik, Valentin Incko grubo je prekršio Ustav BiH odnosno Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma i svoja ovlašćenja, jer je, nametanjem odluke, sebi prisvojio nadležnosti na koje nije imao pravo, rekao je Gajstlinger, tokom predavanja o temi "Ustav BiH i Dejton" na Akademiji nauka i umetnosti Republike Srpske. Time je, kaže, BiH uveo u veliku političku krizu.

"Želim kao Austrijanac, u svoje lično ime da se izvninim zbog toga što je jedan Austrijanac doneo jednu takvu odluku i masivno kršio i Ustav Repblike Srpske i sve ostale ustavne kategorije Ustava BiH", istakao je Gajslinger.

Reagovanje Republike Srpske, nakon Inckove odluke, potpuno je opravdano i jedini način da se od njih zaštiti, rekao je Gajslinger. Poražavajuće je, kaže, što su visoki predstavnici doneli 60 odluka koje su, zapravo, menjale Ustav.

"U Međunarodnom pravu je ova vrsta protektorata u BiH neka vrsta dikatature jedne osobe i smatram da se treba vratiti izvornom pisanom slovu i izvornom Dejtonu", rekao je ovaj profesor, inače, jedan od najboljih evropskih teoretičara ustavnog prava, prenela je RTRS.

Zbog toga je važno da je prepoznao probleme u BiH, kažu u Akademiji nauka i umetnosti Republike Srpske. Važno je i da se čuje poruka da Srpska želi samo doslednu primenu Ustava, bez imrpovizacija i nametanja.

"Za BiH je veoma važno da svet sazna da postoji ustavna regulativa na nivou BiH i Republike Srpske, koja pokazuje da je BiH federalno-konfederalna država u kojoj entiteti imaju glavni oslonac upravljanja državom", istakao je Rajko Kuzmanović, predsednik Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske.

Predavanje profesora međunarodnog prava, Mihaela Gajstlingera organizovala je ANURS u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Austriji.

Glavne teme njegovih publikacija su teorija i praksa međunarodnog prava, evropske integracije, međunarodno i evropsko pravo u oblasti životne sredine, rusko i istočnoevropsko ustavno pravo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli: