Rusi "izdali" Putina?

Jedan ruski oficir odlučio je da napusti službu jer je shvatio da rat u Ukrajini nije bitka u kojoj želi da učestvuje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.05.2022.

09:35

Rusi
Foto: Profimedia

On je u intervjuu za Si-En-En rekao šta ga je navelo da podnese ostavku.

"Bili smo prljavi i umorni. Ljudi oko nas su umirali. Nisam hteo da budem deo toga, a jesam", rekao je vojnik i dodao da je otišao da traži svog komandanta i na licu mesta podneo ostavku.

Radi njegove bezbednosti, Si-En-En nije otkrio identitet.

Ovaj Rus nije jedini koji je odbio da ratuje jer kako vreme odmiče, priče o mnogim sličnim slučajevima izlaze na videlo. Profesionalni vojnici i vojni obveznici odbijaju da učestvuju u ratu i napuštaju službu.

Procene zapadnih zvaničnika govore da se ruske snage bore sa velikim gubicima u Ukrajini.

Britanska obaveštajno-bezbednosna agencija navodi da su neki vojnici čak odbijali da izvrše naređenja.

Si-En-En nije dobio nikakav komentar od ruskog Ministarstva odbrane na ovu temu.

Vojnik kaže da je on bio deo masovnog gomilanja trupa u zapadnoj Rusiji, što je izazvalo strahove za Ukrajinu širom sveta.

On kaže da nije mnogo razmišljao o tome, čak ni 22. februara kada je od njega i ostatka njegovog bataljona zatraženo da predaju mobilne telefone dok su bili stacionirani u Krasnodaru na jugu Rusije. Nisu dobili nikakvo objašnjenje. Te noći su satima crtali bele pruge na vojnim vozilima. Rečeno im je da ga operu i napišu slovo Z.
Foto: Profimedia
"Onda su mi rekli da napišem slovo 'Z' kao u filmu 'Zoro'. Sutradan su nas odveli na Krim. Iskreno, mislio sam da nećemo u Ukrajinu. Nisam mislio da će se ovo desiti. uopšte", rekao je on.

Rus kaže da nije jedini koji je zabrinut ili zbunjen zbog čega su poslati u Ukrajinu. Seća se da su neki od njegovih saboraca bili srećni kada su saznali da će uskoro biti isplaćeni bonusi za borbe u Ukrajini. "Neko je rekao da će otplatiti kredit ako bude tamo još 15 dana", priseća se.

Sagovornik je istakao da nije jedini vojnik koji je odlučio da odustane i izađe iz rata.

Valentina Melnikova, sekretar Saveza Komiteta majki vojnika Rusije, rekla je da su se čule mnoge žalbe kada su prve trupe otišle u Ukrajinu.

"Vojnici i oficiri su napisali izveštaj, napustili službu i odlučili da se vrate. Glavni razlog je psihičko stanje, a drugi su moralna uverenja", rekla je Melnikova, čija organizacija savetuje vojnike kako da napišu izveštaj i daje im pravne savete.

Aleksej Tabalov, aktivista za ljudska prava i direktor organizacije koja pomaže ruskim regrutima, kaže da je lično imao konsultacije sa dvojicom vojnika koji su napustili službu.

"Ne mogu da kažem da je to masovna ostavka, ali mnogo ruskih vojnika želi da ode. Ako se saberu slučajevi sa kojima su se susrele druge organizacije, onda broj vojnika prelazi 1.000", rekao je Tabalov za Si-En-En i dodao da je Rusija ipak se vrbovanje vršilo.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Podeli: