Izrael opet aktivira kontroverzni program; prate mobilne telefone zaraženih

Program za praćenje mobilnih telefona u Izraelu biće aktiviran samo za one zaražene omikron sojem koronavirusa, a sve bi trebalo da bude spremno do četvrtka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.11.2021.

23:55

Izrael opet aktivira kontroverzni program; prate mobilne telefone zaraženih
EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Izraelska vlada ponovo je odobrila upotrebu kontroverznog softvera za praćenje mobilnih telefona za praćenje zaraženih omikron sojem koronavirusa.

Iz kabineta premijera kažu da nadzorom neće biti obuhvaćeni nosioci drugih sojeva, kao ni kontakti zaraženi omikronom. "Ovo nije široka, opšta upotreba za sve potvrđene prevoznike kao u prošlim talasima pandemije", navodi se u saopštenju.

Iako je planirano da nadgledanje traje do četvrtka u ponoć, ta odluka bi mogla da se preispituje svakodnevno. Naime, ukoliko dođe do masovnog prodora virusa, program će biti prekinut, saopšteno je, ali bez objašnjenja šta to znači.

I ranije "špijunirali" zaražene

"Tajms of Izrael" podseća da je tamošnji parlament, Kneset, prošle godine usvojio zakon kojim se ovlašćuje bezbednosna služba Šin Bet da koristi podatke prikupljene sa mobilnih telefona, ali i druge lične podatke za praćenje Izraelaca zaraženih koronavirusom i njihovih kontakata.

Ovaj potez su kritikovale grupe za ljudska prava i privatnost, ali ga je vlada opravdala davanjem mogućnosti javnosti da obavesti da je bila u kontaktu sa zaraženom osobom.

U martu je Izraelski Visoki sud presudio da se program može koristiti samo za ljude koji ne poštuju epidemiološke mere, ali kao "komplementarno sredstvo", što znači da bi trebalo da se koristi za praćenje pojedinačnih slučajeva po potrebi.

Zbog toga su organizacije za ljudska prava najavile nove proteste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: