Postignut načelni dogovor o ulasku Alternative u vladu Severne Makedonije

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i predsednik Alternative Afrim Gaši postigli su načelni dogovor o programskom delu moguće saradnje.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.11.2021.

20:13

Postignut načelni dogovor o ulasku Alternative u vladu Severne Makedonije
Ilustracija: Deposit photos/Alexandra_Strekoza

Kako je saopšteno iz Vlade u Skoplju, u toku su konsultacije o kadrovskim rešenjima i stavovima o odgovornosti koju treba preuzeti pred građanima.

Naglašeno je da se reformski i evropski kurs za koji su opredeljeni građani i država mora nastaviti i da je u ovim trenucima najvažnija stabilnost državnih institucija koje služe građanima. To će, kako se navodi, pružiti najbolja rešenja za najveće aktuelne izazove, kao što su pandemija korona virusa i globalna energetska kriza, prenosi makedonski portal Opserver.

Zaev pre sastanka nije želeo da komentariše zahtev Alternative za ulazak u Vladu, dok je Gaši rekao da je opredeljenje njegove stranke da pruži šansu za izlazak iz političke, energetske i zdravstvene krize, kao i da pomogne zemlji "da ne izgubi istorijsku šansu da započne pregovore za članstvo u EU".

Ovo je drugi sastanak Zaeva i Gašija, nakon što su 19. novembra razgovarali o uslovima i ulozi Alterantive u novoj skupštinskoj većini, a konačna odluka je prepuštena partijskim organima.

Predsedništvo Alternative ovlastilo je u petak Gašija da započne razgovore sa svim političkim akterima, premijerom i mogućim novim premijerom da vide kakav je njihov koncept za izlazak iz političke krize, dok je na sednici Centralnog odbora SDSM takođe u petak potvrđena ostavka Zaeva sa liderske pozicije u toj stranci, ali mu je dat legitimitet da vodi pregovore za parlamentarnu većinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: