Poruka ili poruga za kraj?

Angela Merkel napušta Nemačku ovog četvrtka posle 16 godina i položiće zakletvu relativnom pobedniku izbora lidera socijaldemokrata Olafa Šolca.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.11.2021.

19:00

Poruka ili poruga za kraj?
EPA/EFE/ MARCIN OBARA

Merkelova će dočekati vojni oproštaj ispred nemačkog Ministarstva odbrane, a potom, kako je uobičajeno za odlazeće nemačke kancelarke, može da izabere tri pesme koje će pratiti ceremoniju.

Dve pesme koje je odabrala nikoga nisu previše iznenadile, ali je zato njen izbor treće pesme iznenadio mnoge Nemce.

Kancelarka je želela da čuje pesmu Nine Hagen iz 1974. "Iou Forgot The Colour Film", koja se smatra pank himnom.

Izbor je mnoge iznenadio jer su Merkelovu tokom svoje duge karijere često smatrali "dosadnom" i često su joj zbog toga zamerali više od mnogih političkih odluka, piše Dejli mejl.

"Iou Forgot The Colour Film" je pesma koju su napisali Majkl Heubahand i Kurt Demler, a izvodi Nina Hagen, za koju se često kaže da je "baka panka“.

Pesma je bila na vrhu muzičkih lista 1974. godine kada je Merkelova imala samo 20 godina.

Neki misle da je pesma namerno izabrana da podseti Merkelovu da je i sama odrasla u Istočnoj Nemačkoj, što nije preterano pominjala tokom svog mandata.

A drugi veruju da je pesma podrugljivo ismevanje nesposobnosti Merkelinih muških kolega sa kojima je radila ili protiv njih svih ovih godina.

U pesmi, naime, Hagen peva da je njen dečko zaboravio da ponese film na njihov odmor.

Šta god da je pravi razlog za izbor pesme, za sada je nepoznat, a možda i nikada neće biti poznat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: