Šta ako bude rata?

Predsednica Tajvana Cai Ing-ven prvi put je javno potvrdila da se u toj nepriznatoj zemlji nalaze američki vojnici.

Izvor: index.hr

Petak, 29.10.2021.

08:50

Šta ako bude rata?
Ilustracija, foto: EPA-EFE/ ATEF SAFADI

Tu vest je, doduše, već početkom meseca za agenciju Frans pres potvrdio neimenovani američki zvaničnik, koji je precizirao da se radi tek o nekih dvadesetak američkih pripadnika specijalnih snaga koji obučavaju manje jedinice tajvanske kopnene vojske i mornarice.

Ing-ven je u intervjuu za Si-En-En rekla "kineska pretnja raste iz dana u dan". Tajvanski ministar odbrane Čiu Kuo-čeng tako je nedavno upozorio da su tenzije s Kinom najgore u poslednjih 40 godina i naveo da bi Kina mogla do 2025. da bude vojno sposobna da izvrši Tajvan do 2025. godine.

"Spremni smo da se branimo, to je neupitno. Rat ćemo da vodimo ako budemo morali da ratujemo, a ako bude trebalo, branićemo se do poslednjeg dana", poručio je u aprilu tajvanski ministar spoljnih poslova Džozef Vu.

I američki admiral Fil Dejvidson, aktuelni komandant indo-pacifičkih snaga, u martu je na saslušanju u Kongresu upozorio da bi kineska invazija na Tajvan mogla da se dogodi "u sledećih 10 godina, ustvari u sledećih šest godina".

Američka vojska je potom u aprilu ponovo upozorila da Kina verovatno ubrzava svoj plan za preuzimanje kontrole nad Tajvanom.

Predsednik SAD Džo Bajden dodatno je zaoštrio tenzije prošle nedelje kada je dao do znanja da će Amerika braniti Tajvan u slučaju kineske invazije, kao i da "ima obavezu to da uradi".

On je objasnio da ljudi ne bi trebalo da se brinu za vojnu snagu ​Vašingtona jer "Kina, Rusija i ostatak sveta znaju da smo najmoćnija vojska u istoriji sveta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Podeli: