"ZSO? Imate obavezu"

Potpisivanjem sporazuma o Zajednici Srpskih opština tzv. Kosovo je preuzelo međunarodnu obavezu, navode iz EU i dodaju da je stav po tom pitanju nepromenjen.

Izvor: Kosovo online

Sreda, 23.06.2021.

12:20

Ilustracija: Depositphotos/jorisvo

"Stav EU o Zajednici srpskih opština sada je dobro poznat i nepromenjen. Kosovo je 2013. godine zaključilo sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština. Ovaj sporazum su u dobroj nameri postigle sve uključene strane. Nikada nije otkazan. U stvari, Skupštinu je ratifikovala Sporazum iz 2013. godine dvotrećinskom većinom. Time je Kosovo preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede ovaj sporazum. Kosovo mora da predloži put napred za primenu sporazuma“, naveo je portparol Evropske komisije Peter Stano u odgovoru za "Reporteri".

Od nastavka dijaloga Beograda i Prištine ZSO je ponovo vraćena u žižu javnosti.

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet je nedavno izjavio da tzv. Kosovo ima obavezu da formira ZSO i naglasio da istorija ne počinje danom formiranja vlade Aljbina Kurtija.

Evropska unija je na istoj liniji sa američkim ambasadorom.

U vezi izjave ambasadora Kosneta o pridruživanju EU kažu da su posvećeni saradnji sa Amerikancima i da je saradnja EU i SAD važna za budućnost dijaloga.

"EU i SAD posvećene su bliskoj saradnji na Zapadnom Balkanu kako bi podržale pomirenje i poboljšale upravljanje, izgradile stabilnost i pokrenule ključne reforme integracije u EU celog regiona. Saradnja EU i SAD na terenu je od vitalnog značaja za napredak, uključujući dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije koji podržava EU", navode iz EU.

Kurti je već nekoliko puta jasno stavio do znanja da neće biti "etničkog udruživanja".

Na pitanje da li će Kurtijevi predlozi, na prvom sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, biti uključeni u dijalogu u Briselu, EU je bila kratka u odgovoru.

"O dnevnom redu sastanaka za dijalog odlučivaće obe strane," dodao je Stano.

Kurti je na sastanku sa predsednikom Vučićem predložio četiri teme, uključujući mirovni sporazum između Kosova i Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: