"Najcrnji dan u istoriji Albanije"

Albanski predsednik Iljir Meta, o čijoj će sudbini na tom mestu odlučiti ustavni sud, rekao je da ne priznaje odluku parlamenta kojom je smenjen sa funkcije.

Izvor: RTS

Petak, 11.06.2021.

14:58

EPA-EFE/Malton Dibra

Naime, do izlasavanja nepoverenja predsedniku došlo je posle serije zloupotreba tokom nedavnih parlamentarnih izbora.

"Razgovaraćemo o tome 25. jula sledeće godine", rekao je albanski predsednik, odgovarajući na pitanje da li će poštovati odluku ustavnog suda, koji u naredne tri meseca mora da se izjasni o odluci parlamenta.

Meti 24. jula sledeće godine ističe mandat na čelu Albanije.

Albanski predsednik je sastav i odluke parlamenta nazvao sramotnim, rekavši da je glasanje o njegovoj smeni jedan od najmračnijih dana u parlamentarnoj istoriji Albanije, javlja Top čenel, a prenosi RTS.

Ukupno 105 poslanika albanskog parlamenta podržalo je u sredu opoziv predsednika Mete zbog serije zloupotreba tokom nedavnih parlamentarnih izbora. Ostaje da opoziv potvrdi albanski Ustavni sud.

Suštinski, premijer Edi Rama je posle pobede na parlamentarnim izborima odlučio da sa političke scene skloni predsednika države, koji je tokom kampanje zdušno podržavao opozicione demokrate.

U izveštaju koji je usvojio parlament navodi se da je predsednik prekršio 17 članova ustava, dok je Meta uzvratio da ne priznaje odluke "mafijaške" skupštine, kao i da je pokretanje procesa opoziva "svojevrsna povreda ustava".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Podeli: