Crna lista - nova imena?

Sjedinjene Države još nisu objavile nova imena u vezi sa uredbom predsednika Džoa Bajdena, izjavio je je portparol Stejt departmenta Ned Prajs za Glas Amerike.

Izvor: Glas Amerike

Četvrtak, 10.06.2021.

23:33

Crna lista - nova imena?
Shutterstock/ SuprunCHRISTOPHER E ZIMMER

To je rekao odgovarajući na pitanje da li će potencijalno novi ljudi biti na crnoj listi.

„Međutim, zahvaljujući uredbi moći ćemoda se pozabavimo najhitnijim pretnjama stabilnosti i napretku demokratskih institucija“, rekao je Prajs.

On je dodao da su „Sjedinjene Države posvećene promovisanju demokratije, transparentnosti, odgovornosti i demokratskog upravljanja širom zapadnog Balkana, u skladu sa standardima koje države moraju da ispune kako bi ispunile svoj cilj napredovanja na evropskom putu“.

Predsednik Bajden izdao je izvršnu naredbu kojom se zamrzava imovina i zabranjuje se ulazak pojedincima u Sjedinjene Države koji predstavljaju pretnju bezbednosti i miru bilo koje zemlje zapadnog Balkana.

Sankcije će se primenjivati i na ona lica koja su, između ostalog, odgovorna ili umešana u ometanje primene Prespanskog sporazuma iz 2018. i Ohridskog okvirnog sporazuma iz 2001. godine.

Izvršni nalog obuhvatiće i lica koja su direktno ili indirektno umešana u korupciju, zloupotrebu javnih sredstava, primanje mita i slično.

Početkom juna, administracija je zvanično proglasila borbu protiv korupcije ključnom za američku nacionalnu bezbednost.

„Korupcija predstavlja pretnju američkoj nacionalnoj bezbednosti, ekonomskoj jednakosti, globalnoj borbi protiv siromaštva, razvojnim naporima i samoj demokratiji“, rekao je tada Bajden, dodajući da „efikasnom borbom protiv korupcije i demonstriranjem koristi od nje, uz odgovorno upravljanje može pružiti ključnu koristi Sjedinjenim Državama i drugim demokratijama“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Podeli: