Bramerc naslutio konačnu presudu Mladiću: "Na sebe gleda kao na oficira koji ispunjava naređenja"

Serž Bramerc je govorio za Zidojče cajtung uoči konačne presude Ratku Mladiću: "On je porodice žrtava gledao podrugljivo, preteći im gestovima i mimikom".

Izvor: DW

Ponedeljak, 07.06.2021.

16:07

Bramerc naslutio konačnu presudu Mladiću:
Foto: EPA-EFE/PETER DEJONG / POOL

"Suočili smo ga sa 167 svedoka – to su bili hrabri ljudi."

Konačna presuda Ratku Mladiću planirana za utorak (8. jun) posebno je važna zbog žrtava, kaže Serž Bramerc, glavni tužilac međunarodnog Mehanizma za krivične sudove.

On je u razgovoru za minhenski Zidojče cajtung opisivao opsadu Sarajeva i granatiranje grada kojim je komandovao Mladić.

"Jedna svedokinja je pred Sudom ispričala kako je bila pogođena prilikom kupovine. Metak je prošao kroz njen kuk i ubio malo dete koje je vodila za ruku. Za te roditelje kao i za mnoge druge, to nije bio kraj", rekao je Bramerc.

Na pitanje smatra li da je Mladić to radio iz ubeđenja ili je bio sadista koji je dobio svoju priliku, glavni tužilac je ukazao na momenat kada je glavni zapovednik Vojske RS delio slatkiše deci u Srebrenici.

"Muslimanima je govorio da predaju oružje i da im se ništa neće desiti, da bi nedugo nakon toga naredio njihova smaknuća."

Bramerc je dodao da Mladić na sebe gleda kao na "oficira koji ispunjava naređenja" i da je za njega važilo pravilo „cilj opravdava sredstvo".

"On je porodice žrtava gledao podrugljivo, preteći im gestovima i mimikom. Suočili smo ga sa 167 svedoka – to su bili hrabri ljudi. Nikada nije pokazao kajanje ili barem razumevanje za njih."

Tužilac navodi da su se tokom suđenja mnogi počinioci pa i Mladić "sujetno uzdizali" iznad drugih. Bramerc smatra da je jedan od razloga za velike probleme u bivšoj Jugoslaviji to što mnogi nacionalistički političari nakon svakog ovakvog izricanja presude govore: "To je presuda protiv svih nas".

Bramerc je rekao da "mora doći do strože reakcije međunarodne zajednice“ na negiranje genocida u Srebrenici, što je ovih dana ponovo učinio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

"Smatram to apsolutno neprihvatljivim. To je otvoreno falsifikovanje istorije", rekao je Bramerc.

Ukazao je da se istorijski revizionizam s godinama ne smanjuje. "On postaje sve bestidniji, ako mu se odlučno ne suprotstavi".

Na pitanje novinara da li mržnja ponovo raste, Bramerc navodi kako se manipuliše i novim generacijama. Navodi primer Republike Srpske, u kojoj je osnovana nova Ekspertska komisija, koja na osnovu "falsifikovanih naučnih saznanja etablira iskrivljenu sliku ratova na Balkanu".

Zato su, kako kaže, "naše presude i naše arhive jako važne, kao i naše izvođenje dokaza po strogim i fer pravilima".

Ističe da je do sada u Hagu prikupljeno devet miliona dokumenata.

Kelnski Štatancajger u članku pod nazivom "Balkanski koljač" donosi pozadinu hapšenja Mladića i između ostalog piše: "Kada je uhapšen Karadžić, nije bilo traga Mladiću. Tek 26. maja 2011. je tada jedan od najtraženijih zločinaca na svetu – u međuvremenu bolestan čovek – nakon ogromnog pritiska iz SAD i Brisela, uhapšen na jednom imanju na severu Srbije. Sud u Beogradu je 27. maja dao dozvolu za njegovo izručenje u Hag. Kada je ta informacija objavljena, hiljade ljudi izašlo na ulice u Beogradu, kako bi demonstrirali protiv izručenja Mladića. Slavili su ga kao nacionalnog heroja", piše ovaj kelnski list.

U tekstu se podseća da je Mladić stalno ponavljao kako je nevin, a da je suđenje stalno prekidano zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja. Konačno je prvostepeno osuđen 2017. na doživotnu robiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Podeli: