"To je poziv na nove sukobe na Balkanu"

"Predlog Janeza Janše nije ništa drugo nego poziv na nove sukobe i vraćanje u devedesete, izjavio je predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić.

Izvor: Beta

Sreda, 14.04.2021.

16:42

stevanovicigor/depositphotos/Ilustracija

Neformalni predlog slovenačkog premijera Janeza Janše da je za krizu na Zapadnom Balkanu najbolje rešenje da se završi proces disolucije Jugoslavije nije ništa drugo nego poziv na nove sukobe i vraćanje u devedesete godine, iz kojih Janša izgleda nikada nije izašao, ocenio je Ljajić.

"Ovo je najbolji primer kako nacional – populisti olako potežu za rešenjima, koja na prvih pogled izgledaju jednostavno i logično, a u suštini, umesto jednog, otvaraju na desetine novih problema u regionu", rekao je Ljajić agenciji Beta.

Dodao je da Janša smatra da se državne granice moraju poklapati sa etničkim, što znači da u jednoj državi mogu živeti isključivo pripadnici jedne homogene etničke grupe.

"Ta teorija iz 19. veka nas je i odvela u ratove devedesetih, a Janez Janša bi ponovo, sa pristojne udaljenosti, da posmatra nove etničke sukobe, ili eventualno 'humano preseljenje' stanovništva iz jedne u drugu državu", smatra Ljajić.

Kako je kazao: "Slovenački premijer svakako na ovaj način želi da sebe prikaže važnijim nego što jeste u okviru Evropske unije, ali više od toga zabrinjava činjenica da je on predsednik vlade zemlje koja je danas članica EU".

"Ova izjava Janeza Janše mnogo više govori o stanju u EU, nego o samom Janši, koji je inače celu svoju političku karijeru obeležio skandalima i političkim egzibicionizmom", rekao je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Podeli: