Hrvatski predsednik zahteva rešavanje jednog pitanja pre ulaska Srbije u EU

Pitanje nestalih tokom poslednjeg rata mora se rešiti pre ulaska Srbije u Evropsku uniju, izjavio je danas predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.04.2021.

16:10

Hrvatski predsednik zahteva rešavanje jednog pitanja pre ulaska Srbije u EU
EPA/FILIP SINGER

On je to izjavio u razgovoru sa hrvatskim veteranima.

Među prisutnim veteranima kod Milanovića je bio i Zoran Maras, u ime Udruženja specijalne policije iz Domovinskog rata, koji je na komemoraciju u Okučanima prošle godine došao u majici HOS-a sa utisnutim ustaškim pozdravom "Za dom spremni, pa je Milanović demonstrativno napustio skup.

Kako je saopšteno iz kabineta Milanovića, glavne teme su bile rešavanje pitanja nestalih hrvatskih branitelja i civila, tužbe hrvatskih logoraša protiv Srbije, kao i mogućnost da se od Srbije dobije ratna odšteta.

Navodi se da su se Milanović i veterani saglasili da je pitanje nestalih prioritet i za to su, stoji u saopštenju, "dobili čvrstu podršku" Milanovića.

"Pitanje nestalih mora se rešiti pre ulaska Srbije u EU. Znamo da naši susedi znaju, i moraju znati, puno više o nestalima nego što čine i pokazuju. To pitanje je ljudsko, simbolično i državno“, rekao je Milanović, prenela je Hina.

Povodom pitanja ratne odštete i tužbi hrvatskih logoraša, predsednik Milanović izrazio je razumevanje za takva razmišljanja braniteljskih udruženja, ali je, kako se navodi, u argumentovanoj raspravi tokom sastanka ukazao na realne pravne prepreke koje postoje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Podeli: