Rusija traži da im vrate vakcine: "Prekršili ste ugovor"

Ruski fond za direktne investicije je zbog kršenja ugovora zatražio od slovačke vlade da vrati partiju vakcine sputnjik V.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.04.2021.

18:45

Rusija traži da im vrate vakcine:
EPA-EFE/ Georgi Licovski

Vakcine koje se traže mogu da se upotrebe u drugim zemljama, navodi se u saopštenju na zvaničnom nalogu vakcine na Tviteru.

"Ruski fond je od slovačke vlade tražio da pošalje vakcinu u sertifikovanu laboratoriju u EU na testiranje, a 6. aprila 2021. poslao pismo u kome se traži da se vakcina vrati zbog višestrukih kršenja ugovora. Na taj način bi ona mogla da se upotrebi u drugim zemljama", piše u objavi. Takođe se dodaje da laboratorija u Slovačkoj u kojoj je testirana partija vakcine „sputnjik Ve“ koja je isporučena u ovu zemlju nije deo mreže zvaničnih laboratorija Evropske unije.

„Nažalost, kršeći postojeći ugovor, Državni institut za kontrolu lekova obezbedio je ispitivanje ‘sputnjika Ve’ u laboratoriji koja nije deo mreže zvaničnih laboratorija EU za kontrolu lekova, uprkos njihovoj dostupnosti“, primećuje se u saopštenju Ruskog fonda.

Osim toga, slovački regulator je pokrenuo kampanju dezinformacija protiv vakcine. Ruski fond je zatražio od Slovačke da ponovo testira rusku vakcinu „sputnjik Ve“ – ovog puta u laboratoriji koja je akreditovana od Evropske unije, naglašava se u saopštenju.

Dodaje se da su sve partije "sputnjika V“ istog kvaliteta i podvrgavaju se strogoj kontroli kvaliteta u Institutu „Gamaleja“. „Kvalitet ‘sputnjika Ve’ potvrdili su regulatori iz 59 zemalja širom sveta“, podseća se u tvitu.

Ranije je sekretarka Državnog zavoda za kontrolu lekova, koji je farmaceutski regulator u zemlji, Magdalena Jurkemikova, saopštila da ruska vakcina protiv koronavirusa „sputnjik Ve“, čija je prva partija stigla u Slovačku 1. marta, ne odgovara karakteristikama koje su objavljene u vodećem medicinskom časopisu „Lanset“.

Podsetimo, Slovačka je, kao i Mađarska, zemlja EU koja je dala odobrenje za upotrebu ruske vakcine protiv kovida 19 "sputnjik V“, ne čekajući registraciju Evropske agencije za lekove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Podeli: