Krizni štab odlučio VIDEO/FOTO

Krizni štab je odlučio da se dozvoli otvaranje ugostiteljskih objekata u baštama od ponedeljka, uz posebne mere, kao i produžetak rada prodavnica do 22 h.

Izvor: B92

Petak, 02.04.2021.

16:10

Krizni štab odlučio VIDEO/FOTO
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

"Analizirali smo epidemiološku situaciju u Srbiji. Ona je i dalje vanredna", kaže Zoran Gojković.

Prema njegovim rečima, više od 25 posto punoletnih građana je primilo prvu dozu vakcine, a preko milion građana, što je 18,6 posto, primilo je i drugu dozu.

"Večeras bi trebalo da stigne prvi kontingent iz Kovaks programa - 56.000 doza Astrazeneke, a od ponedeljka novih 500.000 Sinofarma, i 106.000 Fajzerove vakcine", naglašava Gojković.

Otvaraju se bašte kafića

Predlog Kriznog štaba ide na odlučivanje Vladi, kaže Zoran Gojković naglašavajući da će to biti ukoliko nam brojevi za vikend budu dobri.

"Od ponedeljka da se omogući rad ugostiteljskim objektima koji imaju mogućnost rada na otvorenom, pod uslovima koje ćemo precizirati sa epidemiolozima i najkasnije u nedelju obelodaniti. Radno vreme svih objekata biće priduženo do 22 sata, da probamo da se u što većem vremenskom intervalu ljudi skupljaju u zatvorenom prostoru. Imamo i posebnu meru - o tržnim centrima ćemo razgovarati tokom vikenda i probati da pronađemo rešenje", kaže Gojković, i dodaje:

"Ukoliko broj vakcinisanih građana bude rastao, mere i zabrane će se sukcesivno smanjivati, dok se ne povratimo u normalne režime života i rada".

Najavio je i pojačanu kontrolu granične policije, što podrazumeva da se mora strogo poštovati da niko ne može da uđe bez PCR testa ili potvrde o vakcinaciji.

Kada su u pitanju ugostiteljski objekti, isključivo i jedino se mere odnose za one sa baštama.

Nastava u školama do daljeg ostaje onlajn, jer, kako kaže Gojković, nema uslova da se đaci vrate uobičajenim školskim aktivnostima. Na pitanje portala B92.net kakva je preporuka Kriznog štaba - da li se može putovati van zemlje, dr Darija Kisić Tepavčević navodi da je bitno pridržavati se opštih mera.

"To je unverzalno pravilo, koje moramo da primenimo na sve segmente života", dodaje.

Gojković najgašava da će mere biti ublažene samo ako se situacija ne bude pogoršavala.

"Ako se dogodi povećanje, ova odluka će biti suspendovana. Sa pažnjom ćemo pratiti kakva nam je situacija", dodaje.

Na pitanje da li mu je poznato da nema vakcina u pojedinim delovima Srbije, Gojković odgovara:

"Upravo sam rekao šta nas sve od kontingenata od vakcina očekuje, to je oko 650.000 vakcina i sva mesta pokušavamo da opskrbimo".

Izrael kao primer

Srbija je po broju revakcinisanih građana na drugom mestu, posle Izraela, koji se sada potpuno otvara nakon što je broj revakcinisanih građana u toj zemlji premašio 60 odsto, rekla je danas epidemiolog i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

"Možemo da pokažemo da se to može desiti i kod nas, kao u Izraelu", istakla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, odgovarajući na pitanje novinara nakon sednice Kriznog štaba.

Ona je naglasila da je Izrael do pre neki dan imao slične brojeve zaraženih na dnevnom nivou, ali da je nakon 60 odsto revakcinisanog punoletnog stanovništva počeo naglo da opada broj obolelih, tako da sada imaju svega oko jedan odsto novozaraženih.

Istakla je da se zbog toga Izrael sada otvara i da bi isto to moglo da se desi i kod nas ako se građani budu vakcinisali.

Kako je rekla, trećina punoletnih građana u Beogradu je revakcinsano, što je veliki uspeh.

Upitana od novinara da prokomentariše da li se kontroliše buvljak na Novom Beogradu pošto se tu okuplja veliki broj ljudi, Kisić Tepavčević kaže da ima takvih mesta širom zemlje, napomenuviši da nema toliko inspektora koji mogu sve da pokriju.

Stotine ekipa su na terenu u kontroli i rade prilicno neugodan posao, rekla je ona i apelovala na garđane da postuju mere.

"Što se tiče buvljaka, upoznati smo sa tim i bile su inspekcije i tu. Suština je da se takva okupljana ne ponavljaju ovog vikenda niti narednih vikenda bez obzira na mere koje se primenjuju", rekla je ona.

Dodaje da svako okupljanje, bez obzira da li se radi o zatvorenom ili otvorenom prostoru, nosi rizik od zaražavanja.
Foto: B92.net/J.J.
Foto: B92.net/J.J.
Foto: B92.net/J.J.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Podeli: