Rusija napušta sporazum, prvo su istupile Sjedinjene Američke Države

Rusija pokreće proceduru istupanja iz Sporazuma o otvorenom nebu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor: B92

Petak, 15.01.2021.

12:29

Rusija napušta sporazum, prvo su istupile Sjedinjene Američke Države
Foto: Tanjug/AP Photo / Ivan Sekretarev, File

Rusija se odlučila na to zbog nedostatka bilo kakvog progresa po pitanju uklanjanja prepreka koje su se stvorile do sada i koje ometaju njegovu funkcionalnost.

Kako se navodi, čim se završe sve unutardržavne procedure, obaveštenje će biti poslato svim ostalim učesnicama Sporazuma.

Moskva je pokušavala od drugih država članica dobiti potvrdu da obaveštajne podatke neće deliti s Vašingtonom, ali je one u to nisu uverile.

Objava ruskog povlačenja iz Otvorenog neba mogla bi se dogoditi uoči inauguracije novog američkog predsednika Džoa Bajdena 20. januara.

Novi START, poslednji sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja sklopljen između Moskve i Vašingtona, ističe u februaru.

Bajden je najavio da želi da ga obnovi, ali je nejasno na koji period. Podsetimo, Sjedinjene Američke Države su 22. novembra zvanično izašle iz Sporazuma o otvorenom nebu.

S tim u vezi, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će Moskva tražiti čvrste garancije od država preostalih u Sporazumu o otvorenom nebu da će ispunjavati svoje obaveze.

Vašington je kao razlog za povlačenje iz Sporazuma naveo "višestruka kršenja od strane Rusije".

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata.

On je na snazi od 2002. godine i omogućava državama članicama da otvoreno prikupljaju informacije o vojnim snagama i aktivnostima. Potpisnice sporazuma su 34 države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: