Istraživanje pokazalo: Društvene mreže su glavni izvor vesti za trećinu građana Srbije

Za trećinu građana Srbije društvene mreže su glavni izvor vesti, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnenja koje je objavilo Udruženje novinara Srbije (UNS).

Izvor: B92

Četvrtak, 14.01.2021.

15:59

Istraživanje pokazalo: Društvene mreže su glavni izvor vesti za trećinu građana Srbije
Ilustracija: Profimedia

U Srbiji 94 odsto ispitanika ima otvoren nalog na makar jednoj društvenoj mreži. Najpopularnije su Fejsbuk i Instagram, dok otvoren nalog na Tviteru ima 32 odsto građana.

Najveći broj anketiranih, njih 76 odsto koristi društvene mreže za "povezivanje sa prijateljima", 61 odsto ispitanika ih koristi za "pristup informacijama", a 37 odsto "kako bi bili u toku".

Svaki peti konzument vesti u Srbiji u potpunosti napušta tradicionalne medije, a 95 odsto građana do informacija dolazi preko onlajn medija, uključujući i portale dnevnih listova, televizija ali i društvene mreže.

Osobama mlađim od 44 godine, informisanje preko interneta predstavlja najzastupljeniji način praćenja vesti iako su se tokom pandemije koronavirusa mnogi vratili tradicionalnim medijima i tamo tražili tačne i proverene informacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: