Izglasan opoziv; Pelosi potpisala; Tramp objavio video

U Predstavničkom domu američkog Kongresa zakonodavci su dali dovoljan broj glasova za opoziv predsednika SAD Donalda Trampa.

Izvor: B92

Sreda, 13.01.2021.

06:50

Izglasan opoziv; Pelosi potpisala; Tramp objavio video
EPA-EFE/ SHAWN THEW

Članovi donjeg doma američkog Kongresa optužili su Trampa da je podsticao na pobunu uoči upada dela njegovih pristalica u kompleks Kapitol hila.

Predstavnički dom američkog Kongresa prihvatio je rezoluciju kojom se od potpredsednika SAD Majka Pensa traži da primeni 25. amandman na američki ustav i preuzme predsednička ovlašćenja od predsednika Donalda Trampa.

Za rezoluciju koju su predložili demokratski kongresmeni glasala su 223 kongresmena, dok je protiv toga bilo njih 205, preneo je Sputnjik.

Od Pensa se zahteva da primeni 25. amandman koji mu daje predsednička ovlašćenja ukoliko je predsednik nesposoban da obavlja dužnost, čime bi Donald Tramp bio uklonjen sa funkcije nedelju dana pre inauguracije Džoa Bajdena.

Pensu je ostavljen rok od 24 sata da se izjasni o tome, ali on je već ranije rekao da ne želi da primeni 25. amandman, jer bi to bio, kako je rekao, "strašan presedan".

Demokrate su najavile da će u Kongresu razmatrati opoziv Trampa ukoliko Pens ne primeni 25. amandman.

Ovo je drugi pokušaj pokretanja 25. amandmana, a sled događaja u Vašingtonu pratite na našem blogu uživo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Podeli: