"Prva tema": "Ako ispoštujete bolest imate dobre šanse"; "Svakoga jutra prekomeran broj pacijenata"

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović izjavio je da oni koji "ispoštuju bolest" imaju dobre šanse da relativno lako izađu na kraj sa koronavirusom.

Izvor: B92

Petak, 04.12.2020.

11:59

Screenshot/TV Prva

"Više bi me iznenadilo da sam se razboleo na početku. Kada sam se razboleo već smo dosta naučili. Ako ispoštujete bolest i uradite sve što je u protokolu imate dobre šanse", izjavio je Stevanović i dodao da niko nije imun na ovu bolest.

Sa kolegom se saglasila prof. dr Danica Grujučić koja je izjavila da je bolest ispoštovala kada je bila zaražena tokom avgusta.

"Vitamin C i vitamin D prema preporukama. Pila sam i diklofenak koji mi je prijao sa mišićima", poručila je ona.

Stevanović je izjavio da svakoga jutra u Infektivnoj klinici ima i prekomeran broj pacijenata koji se nalaze na pomoćnim ležajevima.

"Nekad imamo na kraju dana 10 odsto slobodnih postelja, a nekad svega pet. O rasterećenju bolničkih kapaciteta je rano da govorimo. O tome ćemo moći da govorimo tek za dve do tri nedelje, pa i nekoliko meseci. Imamo pacijente koji su na veštačkoj ventilaciji i do 40 ili 50 dana. Ali, kovid bolnica u Batajnici je došla kao pojačanje u pravom trenutku", izjavio je.

"Iskreno nije postojala bojazan da nećemo imati mesta gde da smestimo pacijente", dodao je.

Govorilo se i o vakcinama. Dr Danica Grujičić izjavila je da je raduje što su stigle prve doze vakcina Sputnjik V na Torlak gde se vrši provera njihove bezbednosti i efikasnosti i dodaje da tu vakcinu hoće da primi, ali i da savetuje drugima da je prime.

"Samo ako Torlak kaže 'da', ja ću da je primim", izričita je dr Grujičić.

Prema rečima dr Stevanovića, proces provere vakcine ide kroz više faza i samo ako je vakcina registrovana u nekoj od zemalja koje imaju ozbiljne sisteme kontrole, onda će moći da zna da je bezbedna.

"Bitno mi je da je registrovana u nekoj od zemalja koje imaju ozbiljne sisteme kontrole, poput Amerike, Kine, Rusije, Francuske... Bar 70 odsto svetske populacije mora da stekne imunitet na ovu bolest, onda možemo da govorimo o tome da počnemo da se polako vraćamo na staro odnosno na vreme pre pojave korone", kaže Stevanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Podeli: