Parlament usvojio rezoluciju: Francuska vlada protiv priznavanja regiona Nagorno-Karabah

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian izjavio je danas da se protivi da Francuska prizna region Nagorno-Karabah, pošto je parlament usvojio rezoluciju.

Izvor: Beta

Četvrtak, 03.12.2020.

19:57

Parlament usvojio rezoluciju: Francuska vlada protiv priznavanja regiona Nagorno-Karabah
EPA/ HAYK BAGHDASARYAN /PHOTOLURE

Rezolucija parlamenta, koja nije obavezujuća i koju je predložila opoziciona desničarska stranka Republikanci, usvojena je sa 188 glasova za, tri protiv, 16 uzdržanih.

U tekstu se poziva na sprovođenje procesa mira i priznavanje Nagorno-Karabah.

Le Drian koji je bio u parlamentu za vreme glasanja rekao je da ne deli taj stav i dodao da to ni "jermenski prijatelji Francuske to sami ne traže".

Takva odluka bi značila da se Francuska isključuje iz kopredsedništva Grupe iz Minska osnovane za posredovanje u rešavanju spora izmedju Jermenije i Azerbejdžana o tom tom regionu, dodao je francuski ministar.

I gornji dom francuskog parlamenta, Senat 25. novembra je usvojio rezoluciju o "priznavanju Republike Nagorno-Karabaha". Za rezoluciju, koja je više simbolična jer nema obavezujući karakter, glasalo je 305 poslanika, jedan je bio protiv, a 30 uzdržanih.

Nagorno-Karabah je svoju nezavisnost proglasio pre 30 godina, ali to ne priznaje nijedna država, čak ni Jermenija koja pruža najveću podršku tom regionu.

U toj rezoluciji francuskog Senata se "osuđuje vojna agresija Azerbejdžana izvedena uz podršku turskih vlasti i stranih plaćenika" i poziva na povlačenje tih snaga s područja gde su sukobi izbili 27. septembra, a završeni 9. novembra mirovnim dogovorom.

Rezolucija Senata je izazvala kritike Azerbejdžana čiji je parlament zatražio isključenje Francuske iz Grupe iz Minska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: