Uskoro stroža kontrola poštovanja mera: Policajci dobijaju ovlašćenja, poznato kolike su kazne

Kako bi se nepoštovanje mera tokom epidemije strože kažnjavalo potrebne su izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakona o prekršajima.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.10.2020.

19:49

Uskoro stroža kontrola poštovanja mera: Policajci dobijaju ovlašćenja, poznato kolike su kazne
FOTO TANJUG/ NIKOLA ANÐIC/bs

Skupština Srbije će o izmenama glasati najkasnije za dve nedelje, prenose mediji.

Tako će se obezbediti pravni okvir koji će omogućiti policajcima da kažnjavaju nenošenje maske na licu mesta, a komunalnim milicajcima i inspektorima dati uz to i ovlašćenja sanitarnih inspektora. Važnost ovog pravnog okvira više puta je naglašavao epidemiolog Predrag Kon.

Naplata kazni za one koji ne nose maske izricaće se na licu mesta, kao što to funkcioniše kod, na primer, nepropisnog parkiranja.

To u praksi znači da će biti moguće kazniti svako nepridržavanje mera - nepoštovanja fizičke distance i nenošenja zaštitne opreme, a kada su u pitanju ugostiteljski i drugi objekti neodstatka dezinfekcionih sredstava i sličnog.

Tako će se konačno stvoriti mogućnost da se rigorozno sprovode mere Kriznog štaba. Izmenama oba zakona, mandatnu kaznu od 5.000 dinara za nenošenje maske moći će da izriču i redovni policajci i to na licu mesta. Onaj koga policajac zatekne bez maske u zatvorenom prostoru i napiše mu kaznu imaće mogućnost da odmah ili u roku od osam dana plati upola manje - 2.500 dinara dana ili podnese zahtev za sudsko odlučivanje u tom roku, navodi zamenica sekretara Vlade Srbije i članica radne grupe za imenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Tamara Stojčević, prenosi "Blic".

Prekršajnim nalogom moći će da se izrekne mandatna kazna od 5.000 dinara fiizičkom licu zbog nenošenja maske, ukazala Stojčevićeva.

Zakonom su već predviđene više kazne za pravna i odgovorna lica koja ne obezbede uslove u svom objektu, poput razmaka između stolova u ugostiteljskim objektima, ili nepostojanja korona-redara i one se takođe ne menjaju.

U Zakonu će takođe biti preciziran pojam kućnog karantina - dodala je Stojčevićeva.

Naglasila je da su ovo samo hitne izmene, ukazujući da ovaj Zakon mora da bude usklađen sa preporukama i pravilnicima Svetske zdravstvene organizacije, prenosi "Blic".

Ona očekuje da će se predlog izmena naći pred Vladom Srbije sledećeg četvrtka, odnosno zajedno sa rebalansom budžeta, a potom i pred poslanicima Skupštine Srbije radi usvajanja.

Moguće i zatvorske kazne

Ako lice ne plati kaznu u roku od osam dana ili ne podnese zahtev za sudsko odlučivanje, u sud stiže konačan nalog na izvršenje.

Takav nalog izvršava se tako što se kažnjenom obustavi deo zarade preko poslodavca, blokira račun do naplate kazne ili se izrečena novčana kazna menja za rad u javnom interesu (osam sati rada u javnom interesu za 1.000 dinara) ili kaznu zatvora po principu jedan dan zatvora jednak kazni od 1.000 dinara.

Visina kazne za nepoštovanje protivepidemioloških mera kreću se od 5.000 do 150.000 dinara. Postoji razlika da li se odnose na fizičko ili pravno lice, a kazne su sledeće:

50.000-150.000 dinara za fizičko lice

50.000 – 500.000 dinara za pravno lice

50.000 – 150.000 dinara za ovlašćeno lice u pravnom licu

50.000 – 150.000 dinara za preduzetnike

5.000 dinara je kazna za nenošenje maske (2.500 dinara u roku od osam dana).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Podeli: