Novo pismo iz bolnice: Haos je svuda oko vas

Nakon pisma doktorke iz hrvatske bolnice "Dubrava", u javnosti se pojavilo i pismo medicinske sestre iz iste ustanove. "Ne boli maska".

Izvor: Jutarnji list

Četvrtak, 29.10.2020.

07:25

Novo pismo iz bolnice: Haos je svuda oko vas
vilevi/depositphotos/ilustracija

Ta medicinska sestra počela je svoju ispovest, koju je preneo Jutarnji list, rečima: "Ja sam medicinska sestra, odabrala sam taj poziv, tj. poziv je odabrao mene. Radim najlepši i najhumaniji posao na svetu."

Ona je, između ostalog napisala, da je stanje u bolnici takvo da pacijenti ne šetaju po hodnicima jer su "prikačeni na razne cevčice", "humanosti ovde nema. Humanost je neko zaboravio. Neko od nadređenih. Neko ko nikada nije kročio na naš Mars. Humaniji uslovi su na odeljenju patologije, gde su odabrani kojima nismo mogli pomoći", napisala je ona.

"U situaciji koja nas je zadesila, a nismo je birali, najmanji problem je svemirsko odelo, i rane koje su popratne nakon skidanja maske. Zaboravite i na fiziološke potrebe jer postoje ljudi koji ne mogu odabrati kada im se piški ili pije voda. Tu smo za njih, i tako će uvek i biti. Nas malo, njih puno. I naglasak je na tome da je nas malo. I da nas je duplo, ne bi bilo dovoljno", nastavila je ona svoju ispovest.

"Zamislite kako je sestri koja je odabrala pomoći da mora dabokrene glavu na vapaj žene za gutljajem vode, za punom pelenom, jer eto ima prečeg posla. Jer nastavlja transfuziju da žena pokraj nje ne iskrvari", kaže medicinska sestra.

Stanje je, kakodalje objašnjava, takvo da se za vreme smene sestre nemaju gde ni presvući, niti imaju nešto da pojedu. Kako kaže, luta po bolnici i svrati na odeljenje gde nekog zna da barem čašu vode popije.

"Haos je svuda oko vas. Nema reda, nema dogovora. Mlade sestre koje su došle juče. Ne krivim njih, nisu jadne krive. Krivim nadređene koji ne preduzimaju ništa, ne slušaju naše gunđanje, ne rade ništa da nam olakšaju. I tako prođu i dve sedmice u takvom haosu i ludilu, a nadređeni nas teše da su se obratili ministru i tražili neka prava", navodi medicinska sestra Kliničkog centra "Dubrava".

"Kažu nadređeni da će se uvesti zabrana zapošljavanja našeg osoblja u drugim bolnicama. Bez obzira na sve, ulazimo mi Marsovci u prostor gde su pacijenti koje je virus odabrao. Taj isti virus za kojeg se priča da ne postoji", zaključila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Podeli: