Zašto današnji brojevi zabrinjavaju Srbiju?

Broj osoba pozitivnih na koronavirus u Srbiji raste iz dana u dan i drastično se povećao od početka meseca.

Izvor: B92

Nedelja, 18.10.2020.

16:31

Zašto današnji brojevi zabrinjavaju Srbiju?
Foto: Depositphotos/BalkansCat

Današnji bilans je zabrinjavajući, jer je od 3.325 testiranih - čak 214 pozitivno na koronavirus, dok je cele prošle nedelje na skoro dvaput više testiranih broj novih slučajeva bio manji ili približno isti.

Prethodne nedelje, 11. oktobra je od 2.906 testiranih osoba bilo 102 pozitivna slučaja, a prve nedelje u mesecu 4. oktobra novih slučajeva je bilo 59 od 2.667 testiranih tog dana.

Uočljiva je razlika čak i u odnosu na jučerašnji dan kada je otkriveno 227 novih slučajeva od 5.456 testiranih osoba, jer je juče testirano više od 2.000 osoba nego danas, a brojevi su približno isti.

Inače, trenutno je 390 osoba na bolničkom lečenju od posledica koronavirusa, dok su 24 pacijenta na respiratorima u gradovima širom Srbije.

U odnosu na početak meseca posetepeno se povećavao i broj hospitalizovanih, koji je na današnji dan prošle sedmice iznosio 315, a prve nedelje u mesecu 284.

Procenat pacijenata na respiratorima nije se drastično menjao, s obzirom na to da je prve nedelje u oktobru na njima bila 21 osoba, dok je naredne nedelje bilo 20 osoba.

Najviše registrovanih slučajeva već nekoliko dana zaredom je u glavnom gradu Srbije.

Epidemiolozi apeluju na građane da nose maske u zatvorenom, a preporučuju ih i na otvorenom prostoru. Takođe se savetuje i držanje odgovarajuće distance, posebno u delovima gde je velika fluktuacija ljudi.

Epidemiolog Predrag Kon upozorio je jutros na to da je situacija u Srbiji nepovoljna, te da Beogradu preti i uvođenje vanredne situacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Podeli: