Primirje

Predstavnici Jermenije i Azerbejdžana postigli su dogovor o humanitarnom primirju.

Izvor: B92

Subota, 17.10.2020.

21:04

Primirje
Ilustracija: EPA/ AZIZ KARIMOV

Primirje će biti na snazi od ponoći 18. oktobra, piše RIA Novosti.

To je izjavio portparol predsednika Nagorno-Karabaha Vagram Pogosijan.

"Jermenija i Azerbejdžan su dogovorili humanitarno primirje počevši od 18. oktobra u 00.00 po lokalnom vremenu", saopštilo je jermensko ministarstvo.

Azerbejdžansko ministarstvo je izdalo identično saopštenje.

Ranije danas su dve zemlje razmenile optužbe za granatiranje civilnih ciljeva.

Dve susedne zemlje su se ranije danas međusobno optuživale za kršenje sporazuma postignutog pre nedelju dana u Moskvi uz posredovanje Rusije o primirju u najtežim sukobima na južnom Kavkazu od 1990-ih.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, koji je posredovao u postizanju sporazuma pre nedelju dana, razgovarao je danas sa svojim jermenskim i azerbejdžanskim kolegama, kojima je preneo da se primirje mora poštovati.

Spremnost na poštovanje prekida vatre izrazilo je i ministarstvo inostranih poslova Nagorno-Karabaha.

Lavrov razgovarao sa azerbejdžanskim i jermenskim ministrom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je danas telefonom sa svojim jermenskim i azerbejdžanskim kolegama Zohrabom Mnacakanijanom i Jejhunom Bajramovim, o razvoju situacije u Nagorno-Karabahu.

U razgovorima je akcenat stavljen na potrebu hitnof poštovanja sporazuma o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Ministri su potvrdili značaj sporazuma postignutog u Moskvi za početak suštinskih pregovora u cilju postizanja mirovnog rešenja u najkraćem mogućem roku, na osnovama principa Minske grupe (Rusija, SAD i Francuska) OEBS-a, prenosi TAS S.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Podeli: