5. februar 2021.

Jedini sporazum koji postoji između Rusije i SAD u oblasti nuklearnog razoružanja je START 3, koji ističe 5. februara sledeće godine, piše Sputnjik.

Izvor: Sputnjik

Četvrtak, 17.09.2020.

07:43

5. februar 2021.
Ilustracija: Getty images/ Keystone / Stringer

Hoće li START 3 biti produžen ili će uslediti nova trka u naoružanju? Da li je potrebno da i Kina i druge zemlje budu uključene u START?

Postojeći sporazum START 3 barem ograničava trku u naoružanju. Ako kontrole ne bude, neće biti nikakvih ograničenja, niti okvira. A onda će, dakle, bez ikakvih mera kontrole moći da počne trka u naoružanju slična onoj u vreme Hladnog rata, upozorava u razgovoru za RIA Novosti nekadašnji šef delegacije SSSR u pregovorima sa SAD o sporazumu START 3 Jurij Nazarkin.

"Rusija je već zvanično objavila da namerava da produži ovaj sporazum, ali Sjedinjene Države postavljaju uslove. To je pripajanje Kine, i to da bi sporazum trebalo da obuhvati sve nuklearne bojeve glave, uključujući i taktičko nuklearno oružje. A predsednik Donald Tramp je takođe najavio da namerava da izmeni, kako je on to formulisao, odredbu o kontroli i verifikaciji ovog sporazuma", kaže ruski pregovarač.

On objašnjava da su to su različite stvari. Produžavanje trenutnog sporazuma START 3 je jedna stvar, a sam sporazum predviđa jednokratno produženje na 5 godina. A ako se uvedu uslovi koje postavlja SAD, onda možemo govoriti o novom sporazumu, čije pripreme i zaključivanje zahtevaju duge i teške pregovore, objašnjava Nazarkin.

"Tim pre ako govorimo o uključivanju u ovaj sporazum taktičkog nuklearnog oružja. To je generalno novi sporazum, jer tamo postoji drugačija kontrola. U svim prethodnim sporazumima o strateškom naoružanju i u trenutnom START 3, vrši se kontrola nad sredstvima dostave. A taktičko nuklearno oružje se kvalitativno razlikuje. Sva sredstva dostave taktičkog nuklearnog oružja su višenamenska. Mogu biti i sa nuklearnim bojevim glavama i bez njih i potrebna je potpuno drugačija kontrola. A za to je potrebno vreme", ističe on.

Zbog toga neophodno produžiti postojeći sporazum, koji bi omogućio stranama da pregovaraju o novom dokumentu, koji bi istovremeno snizio nivo strateškog naoružanja i bilo bi moguće videti kako poboljšati kontrolu, prenosi Sputnjik.

Na pitanje da li sa trenutnom administracijom generalno postoji šansa da se sporazum obnovi, ili takvih šansi više nema, Nazarkin odgovara:

"Iskreno ću reći da su, po mom mišljenju, šanse minimalne, čak bih rekao i da nema šansi za produženje sporazuma pod Trampovom administracijom. Na Generalnoj skupštini UN 22. septembra očekuje se da će Tramp održati govor tokom opšte debate na zasedanju visokog nivoa. Mislim da bi, u principu, to bila vrlo dobra prilika, tribina, ako iznenada Trampova administracija odluči da napravi korak ka produženju START 3, da to objavi. Ali ja lično sumnjam u to."

Dakle, po vašem mišljenju, perspektiva za naredne godine nije baš utešna, bilo je putanje za Nazarkina, a njegov odgovor je: "Da, vrlo je pesimistična. Ako Tramp pobedi, najverovatnije će nastaviti u istom pravcu."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Podeli: