Alarmantne brojke stižu iz Čačka: Za 16 dana zaraženo 39 dece

U prvih 16 dana septembra, kroz sobu za izolaciju čačanskog Dečijeg dispanzera, prošlo je 205 lica dečijeg uzrasta, od kojih je 39 pozitivno na koronavirus.

Izvor: RINA

Petak, 17.09.2021.

15:29

Alarmantne brojke stižu iz Čačka: Za 16 dana zaraženo 39 dece
Foto: RINA

Kada je reč o deci školskog uzrasta, ta brojka je zaključno sa jučerašnjim danom nešto viša.

"Kroz sobu za izolaciju školskog dispanzera prošlo je 1.212 pacijenata, od kojih je 269 pozitivno na korona virus. Ukupno kroz sobe za izolaciju dečijeg i školskog dispanzera prošlo je 1.417 dece, od kojih je 308 pozitivno. Jeste povećan broj pregleda, ali je stabilno stanje, a ono što je najbitnije jeste da kovid pozitivni pacijenti imaju blaže kliničke slike", rekao je Aleksandar Pajović direktor Doma zdravlja u Čačka.

On je dodao da je broj vakcinisane dece školskog uzrasta, od 12 godina pa naviše, 170 lica, prenosi RINA.

Broj pregleda u Dečijem dispanzeru je nešto veći usled povećanog broja respiratornih infekcija koje su učestalije u ovo doba godine potvrđuje i Ivana Lazović, načelnica Dečijeg dispanzera Doma zdravlja Čačak.

"U ovim mesecima respiratorne infekcije su učestalije, pa je i veći broj pregleda. Kada je reč o simptomima kovida, mala deca dolaze sa temperaturom, upornim kašljem, povraćanjem i retkom stolicom. Dosta mladih roditelja je pozitivno, kao i starije braće i sestre. Šaljemo decu sa simptomima na testiranje i radimo labaratoriju, ali ono što je najbitnije da zaražena deca imaju, na sreću, blagu kliničku sliku", rekla je Lazović.

Kada je reč o deci školskog uzrasta, broj bolesne dece se povećavo, a pregledi se obavljaju u ambulanti za febrilna stanja.

"Javljaju se sa simptomima virusne infekcije, temperaturom, kašljem, zapušenim nosom, retkom stolicom i upućujemo ih da urade antigenski test i krvnu sliku kako bi se utvrdilo da li su zaraženi virusom kovida. Uglavnom svi imaju lakše simptome sa povišenom temperaturom koja ne prelazi 38. Imaju lakšu kliničku sliku i na terapiji su koju im je prepisao lekar, a u izolaciji su 14 dana", kaže Danijela Vasev Radonjić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu školske dece.

Kod većine pozitivne dece, kako Vasev Radonjić navodi, roditelji nisu vakcinisani.

"Najveći broj dece školskog uzrasta zaraženo je kontaktom, iz istog odeljenja, a većini je razlog nevakcinisanja strah jer su se u javnosti iznosile neistine poput onih da vakcina uzrokuje sterilitet. Ono što me posebno iznenađuje jeste da roditelji dece koja su kovid pozitivna u većini slučajeva nisu primili vakcine", istakla je Vasev Radonjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Podeli: