180 minuta: Očajnički potez

Dina Boluarte (60) je novi predsednik Perua pošto je prethodni predsednik Pedro Kastiljo (53) izvršio političko samoubistvo bez presedana.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.12.2022.

15:22

180 minuta: Očajnički potez
EPA-EFE/Renato Pajuelo

Za samo 180 minuta prešao je put od državnog udara protiv sebe do odvođenja u zatvor.

Oružane snage su ga izneverile: odbile su da podrže vrhovnog komandanta. Oni su u zajedničkom saopštenju sa Državnom policijom ocenili da je Kastiljo - najavljujući raspuštanje Kongresa i uspostavljanje privremene vlade - prekršio Ustav i podržao ustavnu vladu: potpredsednika umesto predsednika i Kongres. A istorija ne zna za uspešan državni udar bez oružanih snaga, osim ako nisu u raspadu kao u Rusiji 1917. godine.

Puč šefa države nije izolovan slučaj u svetskoj istoriji: francuski predsednik Luj Bonaparta je ukinuo Drugu republiku i proglasio Drugo carstvo kao Napoleon III, srpsko-hrvatski kralj Aleksandar I uveo je šestomesečnu jugoslovensku diktaturu itd. Ni to nije usamljen slučaj u peruanskoj istoriji: diktaturu je uveo i tadašnji predsednik Alberto Fuhimori. Ali dok je svrgnuti Fudžimori ismevao pravdu 13 godina sve dok mu u Čileu nisu smestili i poslali u zatvor, Kastiljo je zatvoren jedva tri sata nakon što je sa papira u drhtavim rukama pročitao formulu za raspuštanje parlamenta i formiranje privremene vlade.

Bio je to očajnički potez: suočen sa izvesnim opozivom zbog ozloglašene nesposobnosti i mogućom zatvorskom kaznom za korupciju, suočio se sa određenim 10-20 godina zatvora zbog pobune protiv Ustava.

Kastiljo je došao na vlast kao autsajder. Seoski učitelj iz Andske kordiljere jahao je na izbore na konju. Znao je da iskoristi prošlogodišnju krizu i tesno pobedi na predsedničkim izborima Keiko Fudžimorija, pošto je većina profesionalnih političara izgubila obraz u vrtlogu korupcije – ali nije znao kako da uspostavi ili održi izvršnu vlast, u zemlji koja decenijama je u krizi, a sada pati od najgore suše u poslednjih pola veka.

Za godinu i po promenio je pet vlada sa pet različitih premijera. U prvoj vladi imao je političarke, feministkinje, obrazovane, ugledne – ali su se ubrzo povukle, primetivši koliko je Kastiljo nesiguran, nepouzdan, dezorijentisan. U poslednjem se okružio ultrakonzervativcima. Optužen je za zločinačko udruživanje.

Uzalud je molio za političku podršku levičarskih predsednika Argentine, Čilea, Kolumbije i Meksika.

Kastiljo je četvrti predsednik svrgnut u poslednje dve godine i sedmi predsednik sa lisicama. Martin Viskara je raspustio Kongres 2019. i raspisao izbore, ali ga je 2020. opozvao novi Kongres. Naslednik Manuel Merino nije izdržao ni nedelju dana. Fransisko Sagasti je preživeo devet meseci, Kastiljo čak 16 meseci.

Alehandro Toledo je na slobodi uz kauciju u SAD; Alan Garsija se ubio uoči odvođenja u istražni zatvor; Ollanta Humala je pušten iz pritvora; Pedro Pablo Kučinjski je u kućnom pritvoru; Vizcarra je pod istragom. Fujimori je trenutno jedini koji služi efektivnu zatvorsku kaznu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: