Šengen "na vratima" Srbije; Austrija stavlja veto

Ministri unutrašnjih poslova država članica EU i šengenskog prostora odlučuju o proširenju tog prostora bez unutrašnjih graničnih kontrola na tri zemlje.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.12.2022.

09:32

Šengen
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Na stolu su predlozi dve odluke, jedne o ulasku Hrvatske, a druga se odnosi na ulazak Bugarske i Rumunije.

Za odluku je potrebna saglasnost svih zemalja EU koje su članice Šengena. Na dva pripremna sastanka Odbora stalnih predstavnika (Corepera), nije bilo primedbi u pogledu hrvatskog članstva.

Margaritis Šinas, komesar za promociju evropskog načina života i podpredsednik EK pre početka Saveta EU, izjavio je da su Hrvatska, Rumunija i Bugarska stehnički spremne da budu deo Šengen zone. Komesar je rekao da postoje države članice koje se još kolebaju da li da daju zeleno svetlo, ali, kako kaže, to kolebanje je političko.

I po više diplomatskih izvora Hrvatska je "sigurna", ali oprez nije naodmet sve dok se odluka ne izglasa, preneo je zagrebački portal Index.hr.

S druge strane, Austrija je saopštila da ostaje pri svom stavu protiv širenju Šengena na Bugarsku i Rumuniju.

Holandija pak podržava ulazak Rumunije, ali ne i Bugarske.

Češko predsedništvo EU predložilo je u utorak uveče da se Rumunija primi u šengenski prostor od 29. oktobra sledeće godine, a da se za Bugarsku do 31. jula 2023. odluči o tome ispunjava li stroga šengenska pravila.

Ako Bugarska ne bi ušla zajedno s Rumunijom u Šengen onda bi Rumunija morala da pripremi i opremi svoju granicu s Bugarskom da bude spoljnu šengensku granica dok Bugarska u tu zonu ne uđe, u nekom trenutku.

Međutim, ni za taj predlog nije bilo konsenzusa i češko je predsedništvo odlučilo da stavi na glasanje prvi predlog da se Bugarsku i Rumunija prime istovremeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli: