Rusi nakon skandala Ukrajinaca u Beogradu: Zamrzavamo, hvala Srbiji

Predstavnici Rusije na zasedanju Parlamentarne skupštine Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju objasnili koji su njihovi dalji postupci.

Izvor: Sputnjik

Četvrtak, 08.12.2022.

09:18

Rusi nakon skandala Ukrajinaca u Beogradu: Zamrzavamo, hvala Srbiji
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIÆ

Naime, posle skandala koji su ukrajinski poslanici priredili u Beogradu, na zasedanju Parlamentarne skupštine Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju, članovi ruske delegacije napustili su salu i poručili da obustavljaju plaćanje članarine.

“Zahvalni smo Srbiji kao predsedavajućem na trudu koji je uložila u organizaciju skupa i žao nam je što se sve to dogodilo na njenoj teritoriji“, kaže za Sputnjik šefica ruske delegacije Olga Timofejeva.

Ukrajinska delegacija je pred početak jučerašnje, 60. sednice Parlamentarne skupštine Organizacije za crnomorsku saradnju u beogradskom hotelu “Hilton“ istakla ispred svog stola nacionalnu zastavu ispisanu parolama, a tokom glasanja o mandatima, zatražila je da se mandati ne produže predstavnicima Rusije.

Govoreći o posledicama tog incidenta, Timofejeva je naglasila da Rusija ne napušta tu organizaciju, jer je njen osnivač i najveća i najvažnija zemlja u crnomorskom regionu.

“Ne odlazimo iz organizacije, odnosno ne prekidamo stoprocentno komunikaciju s našim kolegama poslanicima, ali će naše članstvo biti zamrznuto dok se ne vrati zdrav razum, jer razgovor na ovaj način jednostavno ne funkcioniše“, naglasila je Timofejeva.

Prema njenim rečima, rad organizacije je poslednjih godina veoma ispolitizovan, a ukrajinski poslanici, uz podršku zemalja koje su i članice NATO-a, ometaju njen rad.

“Ova parlamentarna asocijacija postoji 30 godina i njen glavni zadatak, odnosno naš, bio je da kao poslanici uspostavljamo saradnju i da rešavamo probleme u raznim sferama, kao što su turistička, ekonomska, dakle u svim oblastima u kojima možemo da pomognemo svojim biračima i da razvijamo ekonomiju. Rad organizacije je, međutim, poslednjih godina veoma ispolitizovan, a ponašanje ukrajinskih poslanika je krajnje drsko i nije u skladu s parlamentarnim duhom“, rekla je Timofejeva.

Ona je podsetila da su ukrajinski poslanici i ranije, uz podršku zapadnih zemalja, dovodili u pitanje rad organizacije, tražeći da se ne potvrdi članstvo poslanika s Krima, ali da je situacija sada „otišla korak dalje“.

Član ruske delegacije Konstantin Zatulin je naveo da su se ukrajinski poslanici tokom današnjeg zasedanja, ponašali veoma nekorektno, vičući i praveći metež po sali, stalno se javljajući za reč i ometajući rad ostalih učesnika skupa, uprkos nastojanjima predsedavajućeg iz Srbije da situaciju stavi pod kontrolu.

“Oni ne mogu da dišu isti vazduh sa nama, da sede pored nas. Odmah su počeli da vređaju, da zahtevaju glasanje“, rekao je Zatulin.

Na zahtev ukrajinske strane glasalo se o ovlašćenjima ruskih poslanika za rad u organizaciji, a protiv tih ovlašćenja glasali su, pored ukrajinskih poslanika, predstavnici Albanije, Rumunije, Bugarske, Gruzije, Grčke i Severne Makedonije koja je tek primljena u asocijaciju.

“Ako Rusija ne učestvuje u radu ove organizacije, ne razumem o čemu uopšte mogu da razgovaraju. Ruska obala Crnog mora je najveća, Rusija je najvažnija kada je reč o ekonomskoj saradnji. Ova organizacija, kao i mnoge druge, postala je talac aktuelnih globalnih događaja“, zaključio je Zatulin.

Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju je osnovana 25. juna 1992. godine kada su šefovi država jedanaest zemalja u Istanbulu potpisali Deklaraciju i Bosforski dogovor.

Zemlje osnivači su Azerbejdžan, Albanija, Bugarska, Gruzija, Grčka, Jermenija, Moldavija, Rumunija, Rusija, Turska i Ukrajina.

Srbija, koja je trenutni predsedavajući, pristupila je organizaciji 2004. godine. Nova članica organizacije je Severna Makedonija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Podeli: