Hrvatska: Od 1. januara, dižemo s granica...

Ako Hrvatska dobije odobrenje za ulazak u najveće područje bez granica na svetu, kolone vozila na njenim granicama sa članicama EU postaće istorija, piše AFP.

Izvor: index.hr

Sreda, 07.12.2022.

13:07

Hrvatska: Od 1. januara, dižemo s granica...
Foto: EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Naime, u četvrtak će se sastati ministri pravosuđa i unutrašnjih poslova EU i odlučivaće o primanju Hrvatske u šengensku zonu, koja omogućava slobodno kretanje više od 400 miliona ljudi.

Jedna od najspornijih tačaka bila je sposobnost Hrvatske da nadzire najdužu spoljnu kopnenu granicu EU u vreme kada migracija ostaje ključni izazov, navodi AFP u svojoj analizi.

Ako Hrvatska u četvrtak dobije zeleno svetlo za ulazak u Šengen - potencijalno uz Bugarsku i Rumuniju - kilometarske kolone vozila na graničnom prelazu Bregani sa Slovenijom odlaze u prošlost, piše AFP.

Bregana je jedan od 73 kopnena prelaza na granici Hrvatske sa Slovenijom i Mađarskom, koji će prestati da postoji.

"Prvog januara uklonićemo barijere i granični saobraćaj će biti slobodan", rekao je za AFP načelnik Uprave za granicu MUP-a Zoran Ničeno.

Hrvatska se nada da će članstvo u Šengenu ojačati njenu unosnu turističku industriju, piše AFP, dodajući da se radi o zemlji sa 3.9 miliona stanovnika, koja je ove godine ugostila četiri puta više posetilaca iz drugih država EU.

Ali, dok će sve ići “glatko” na granicama sa zemljama članicama EU, na drugoj strain ostaje jedan veliki problem. Reč je o granici Hrvatske sa BiH, Crnom Gorom i Srbijom, dugoj više od 1350 kilometara I, kako piše AFP, zloglasnoj po trgovini migrantima, drogom i oružjem.

Najizazovnija je 1011 kilometara duga granica s BiH, koja se, osim što je najduža, sastoji od teškog terena ispresecanog rekama i krševitim planinama.
Ne očekuje se da će se situacija na hrvatskim granicama sa susedima van EU puno promeniti od 1. Januara jer je Zagreb već uveo pravila šengenske zone za postupanje na spoljnim granicama.

"Hrvatska već godinama primenjuje šengenske procedure i koristi sve potrebne alate za takve granične kontrole", rekao je Ničeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Podeli: