"Istorijski samit Zapadnog Balkana"

Predsednik Saveta EU Šarl Mišel je danas, na kraju samita EU Zapadni Balkan u Tirani izjavio da je ovaj samit istorijski.

Izvor: Tanjug

Utorak, 06.12.2022.

16:49

Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru

On je dodao i da je to sastanak na kome se piše istorija zbog toga što se prvi put održao na Zapadnom Balkanu.

"Ovaj sastanak je važan zbog toga što donosi važne konkretne angažmane na putu integracije", rekao je on na zajednicckoj konferenciji za novinare sa predsednicom Evropkse komisije Ursulom fon der Lajen i premijerom Albanije Edijem Ramom.

"Duboko verujem da će naša deca imati bezbedniju i prosperitetnu budućnost sa Zapadnim Balkanom u EU. Ta zajednička uverenost nas je sakupila ovde da bi radili na zajedničkim projektima", izjavio je Mišel.

Svako od nas, kako kaže Mišel, ima svoj zadatak koji treba da ispuni da bi napredovale reforme u vladavini prava, reforme u pravosuđu i borbi protiv korupcije. A EU treba da podrži ove reforme na opipljiv način, istakao je on.

Mišel je kao primer naveo sporazum o romingu koji je potpisan danas u Tirani i koji predviđa smanjenje troškova cena roaminga između Zapadnog Balkana i EU od 1. oktobra 2023. godine.

Dogovoreni su zajednički projekti, rekao je Mišel, da bi se umanjile negativne posledice rata u Ukrajini u oblasti energetike, prehrambene bezbednosti i ekonomiji. Zbog toga je važno što je EU usvojila finanisijski paket, naveo je on.

Što se tiče migracija, Mišel je naglasio da je ova tema veoma „delikatna, senzitivna i izazovna“, a EU se suočila za teškoćama u ovom domenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: