Šalju policiju na granicu Srbije?

Pripadnici Frontexa, evropske agencije za graničnu i obalsku stražu, mogli bi da budu raspoređeni na zadatke čuvanja granica između država Zapadnog Balkana.

Izvor: B92

Utorak, 06.12.2022.

12:44

Šalju policiju na granicu Srbije?
EPA-EFE/STR

Tako bi, kako prenosi Večernji list, evropska policija mogla da bude raspoređena na granicu između Srbije i Severne Makedonije, a ne samo na granice između država članica i država Zapadnog Balkana, kao što je do sada slučaj.

To je jedna od novosti koje se predlažu u akcijonom planu Evropske komisjje koji je objavljen u ponedeljak, a čiji je cilj smanjivanje iregularnih migracija na zapadnobalkanskoj ruti.

Večernji prenosi da je taj plan napravljen kako bi se, između ostalog, zadovoljila Austrija, država članica koja se protivi proširenju Šengena na Rumuniju i Bugarsku.

Zvanični Beč već odavno javno govori da dosadašnja politika “migrantskog pritiska” uopšte ne funkcioniše.

Među zemljama odakle ilegalni migranti stižu u EU najčešće su upravo zemlje Zapadnog Balkana, a Srbiji je takođe skrenuta pažnja da mora da promeni bezvizni režim sa trećim zemljama, odakle dolazi veliki broj migranata, što je i učinjeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: