20/30. Novi veliki problem za Ukrajinu

Dvadeset od ukupno 30 zemalja NATO-a iscrpla je svoje mogućnosti za slanje oružja UkrajinI.

Izvor: B92

Nedelja, 27.11.2022.

09:00

20/30. Novi veliki problem za Ukrajinu
Foto: Profimedia

Tu informaciju prenosi list "Njujork tajms" pozivajući se na izjave činovnika te alijanse.

List piše da je jedan činovnik NATO-a izjavio da su na početku ruske specijalne operacije u Ukrajini zalihe naoružanja u mnogim zemljama Alijanse bile na nivou od oko 50 odsto njihovih potreba, a da je u proizvodnji novog oružja kojim su istrošene zalihe mogle da budu zamenjene postignut tek neznatan napredak.

"Zemlje NATO-a isporučile su Ukrajini oružje u ukupnoj vrednosti od oko 40 milijardi dolara, što je, otprilike, jednako godišnjem odbrambenom budžetu Francuske", navodi list.

Drugi činovnik NATO-a je izjavio da su male zemlje potpuno iscrple svoj potencijal, pri čemu je 20 od 30 zemalja Alijanse "gotovo na nuli".

On je, međutim, rekao da preostalih 10 zemalja može da pošalje Ukrajini znatno više naoružanja, a posebno veliki saveznici, kao što su Francuska, Nemačka, Italija i Holandija.

List navodi da je, prema rečima visoko rangiranog činovnika NATO-a, prošlog leta u Donbasu ukrajinska vojska svakodnevno iz artiljerijskog naoružanja ispaljivala oko šest do sedam hiljada jedinica municije. Poređenja radi, kako piše list, SAD mesečno proizvode oko 15.000 jedinica municije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli: