Nema sloge u vladi Austrije: Zeleni protiv veta na širenje Šengena

U austrijskoj vladi očigledno ne postoji jedinstvo u vezi sa pitanjem širenja Šengenskog prostora.

Izvor: Tanjug

Petak, 25.11.2022.

10:13

Nema sloge u vladi Austrije: Zeleni protiv veta na širenje Šengena
Foto: Profimedia

Dok Narodna partija Austrije (OVP), veći koalicioni partner, najavljuje veto protiv predloga Evropske komisije o širenju Šengena na Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju, Zeleni su protiv blokade.

Lider Zelenih i austrijski vicekancelar Verner Kogler podsetio je da je Austrija do sada zvanično uvek podržavala da pored Hrvatske i Rumunija i Bugarska treba da pristupe Šengenskom sporazumu.

Kogler je, za dnevnik „Tiroler Tagescajtung“, kazao da je ministru unutrašnjih poslova Gerhardu Karneru, koji se zalaže za veto, rekao da takav stav ne podržava manji koalicioni partner.

Međutim, on dodaje da, ako se kaže da postoji šengenska granica ona mora biti i kontrolisana.

Ministar Karner je prethodnih dana oštro kritikovao predlog širenja Šengena preteći vetoom na tu odluku.

On je ukazao da se Šengen ne može širiti sve dok postoji visoki migracioni pritisak i dok nisu dovoljno obezbeđene spoljne granice.

Dok je Karner protiv širenja na Hrvatsku, Bugarsku i Rumuniju, austrijski kancelar i lider OVP Karl Nehamer najavio je, tokom posete Zagrebu, podršku Hrvatskoj za ulazak u Šengen, ali istovremeno i kritikovao težnje Bugarske i Rumunije da pristupe tom sporazumu.

Na najave iz Beča ministar unutrašnjih poslova Rumunije Lucijan Bode kratkoročno je odlučio da poseti Beč i u ličnom razgovoru austrijskog kolegu navede na promenu stava.

Njegov bugarski kolega Ivan Demerdžijev je telefonom razgovarao sa Karnerom.

Rumunija ističe da mali broj migranata preko te zemlje ide u pravcu Austrije.

Češka koja predsedava EU do kraja godine sebi je kao prioritet postavila širenja Šengena i zakazala je donošenje odluke na sastanku ministara unutrašnjih poslova zakazanom za 8.decembar.

Za širenje Šengena potrebna je jednoglasna odluka članica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: