"Francuska se zalaže"

"Predsednik Senata Francuske rekao je da se ta država zalaže za neizostavnu primenu i ispunjenje svih dogovora i sporazuma", saopštila je Skupština Srbije.

Izvor: Tanjug

Petak, 25.11.2022.

10:04

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Skupština je saopštila i da je predsednik Senata rekao da se država između ostalog zalaže i za punu primenu Briselskog sporazuma.

Larše predvodi delegacije koja je u Domu Narodne skupštine Srbje učestvovala na sastanku Poslaničke grupe prijateljstva sa Francuskom na čijem je čelu Jadranka Jovanović.

Joksimović je, kako je saopšteno, istakla važnost primene Briselskog sporazuma i njegove najznačajnije odredbe, formiranja Zajednice srpskih opština i navela da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu s Prištinom jer je to jedini put rešavanja otvorenih pitanja.

Učešće na sastanku su uzeli i predsednica grupe prijateljstva Senata Francuske za Zapadni Balkan Marta de Sidrak i predsednik grupe prijateljstva Francuske sa Srbijom Mikael Vale.

Oni su ukazali na odličnu dosadašnju saradnju i dodali da postoji prostor za njeno dodatno unapređenje, a izneta je ideja da se saradnja razvije na nivou lokalnih zajednica dve države.

Jovanović je izrazila zadovoljstvo posetom predsednika Senata Francuske što je prva zvanična poseta predsednika Senata srpskom parlamentu.

Ona je ocenila da su bilateralni odnosi dve zemlje tradicionalno i istorijski bliski i prijateljski i beleže stalni napredak.

Dodala je da ih karakteriše jačanje i konstantno unapređenje saradnje na svim poljima, kao i redovan politički dijalog.

Istakla je da poseban značaj bilateralnim odnosima daju susreti predsednika dve države.

Govoreći o evropskim integracijama Srbije zahvalila se na kontinuiranoj podršci Francuske našem putu ka punopravnom članstvu u EU.

Za inicijativu Otvoreni Balkan rekla je da je primer uspešne regionalne saradnje.

Jovanović je pozdravila dosadašnje, ali i buduće investicije iz Francuske u privredu Srbije i istakla da naša zemlja pruža povoljan privredni ambijent za stane investitore.

Ona je ocenila da je saradnja u oblasti vazdušnog saobraćaja konstantna i dodala da postoji prostor za unapređenje saradnje u oblasti energetike i odbrane.

Na sastanku su govorili i članovi PGP sa Francuskom poslanici Aleksandra Tomić, Snežana Paunović, Darko Laketić i Ana Milanić.

Poslanička grupa prijateljstva sa Francuskom je sa 73 člana jedna od brojnijih u Skupštini Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: