Ko će kome uskratiti: Milo se ne otkriva

Kolegijum Skupštine Crne Gore zakazan je za danas u 13 časova povodom predloga predsednika Mila Đukanovića da se parlamentu skrati mandat.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.09.2022.

10:50

Ko će kome uskratiti: Milo se ne otkriva
Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je danas da ne želi da prejudicira šta će uraditi, ako Skupština Crne Gore ne skrati svoj mandat 30. septembra, ali je naveo da će njegov potez biti u skladu sa Ustavom.

"Crnoj Gori je potrebna odgovorna vlada, a ne ringe ringe raja politika", rekao je Ðukanović novinarima u Budvi, na konferenciji Američko-jadranske povelje (A5), prenose "Vijesti".

Crnogorski predsednik je 20. septembra uputio predsednici Skupštine Danijeli Ðurović predlog za skraćenje mandata parlamenta, istovremeno saopštivši da je odbio predlog stare parlamentarne većine da prihvati Miodraga Lekića za mandatara nove vlade.

Ðukanović je tada izrazio uverenje da se do nove vlade može doći jedino odlukom građana na izborima.

Predlog za skraćenje mandata

Crnogorski predsednik Milo Đukanović je u utorak dostavio predlog za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore, pošto nije nikome poverio mandat za sastav nove vlade, uz obrazloženje da „nije stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju da formira Vladu”, kao i da se „oni koji su predložili Miodraga Lekića za mandatara nisu odazvali konsultacijama ni dostavili potpise podrške“.

Nova-stara parlamentarna većina odbila je taj predlog, navodeći da će izazvati prevremene predsedničke izbore ukoliko šef države Milo Đukanović do 30. septembra ne povuče predlog za skraćenje mandata Skupštini.

Oni su Đukanoviću sa danom zakašnjenja poslali 41 potpis podrške Lekiću, jer je GP URA prvo odbijala da njeni poslanici stave potpise tražeći kompletan dogovor o sastavu buduće vlade, ali su se predomislili.

Đukanović je tražio da se o njegovom predlogu raspravlja 30. septembra, što je za parlament obavezujuće s obzirom na to da je sednica vanredna.

Poslanici nove-stare parlamentarne većine tvrde da je predsednik države prekršio Ustav jer nije ispoštovao odredbu koja ga obavezuje da pozove predstavnike parlamentarnih partija na konsultacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: