Kontrapredlog Edija Rame: "Albanija sprema svoj"

Premijer Albanije Edi Rama, koji boravi u zvaničnoj poseti Holandiji, najavio da zajedno sa tom zemljom priprema novi predlog za EU.

Izvor: Kosovo online

Sreda, 06.07.2022.

10:01

Kontrapredlog Edija Rame:
EPA-EFE J.J. Guillen

Rama je objasnio da je reč o predlogu kako bi se ideja predsednika Francuske o novoj evropskoj političkoj zajednici artikulisala u oblasti stvarnog evropskog života, prenosi Kosovo onlajn pisanje prištinske štampe.

Rama je istakao da će nastaviti saradnju sa premijerom Holandije Markom Ruteom na podsticanju konstruktivne i produktivne debate o Evropi.

"Albanija će zajedno sa Holandijom pripremiti sopstveni predlog kako bi se ideja predsednika Francuske o Novoj evropskoj političkoj zajednici artikulisala u oblasti stvarnog evropskog života. Ovo je nova ideja da se generiše nova evropska energija i moć, bez zamene ili zaobilaženja procesa proširenja Evropske unije", naglasio je Rama.

Albanski premijer je dodao da je ideja o predlogu nastala tokom posete Hagu.

"Ideja o albansko-holandskom predlogu zaživela je upravo tokom posete Hagu, gde visoko cene rad i dostignuća Albanije, kao i naš kritički doprinos stolu Evropskog saveta, premijer Mark Rute me je zamolio da zajedno, kao dve prijateljske zemlje, jedna u korenima EU, druga koja još nije u EU, zapišemo zajedničko gledište o tome kako treba da se sprovede ideja nove evropske političke zajednice", dodao je Rama.

On je dodao da je ovo bilo nezamislivo do pre nekoliko godina za Albaniju u međunarodnoj političkoj areni i šire.

"Radićemo sa premijerom Ruteom i našim timovima na podsticanju konstruktivne i produktivne debate o Evropi svih Evropljana, na Velikom samitu na ovu temu u Pragu, gde ćemo takođe predstaviti naš predlog", zaključio je Rama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Podeli: