Ispravlja se greška – štampaju se nove zahvalnice?; Ministarstvo jasno osudilo propust u Bujanovcu

U opštini Bujanovac trenutno štampaju nove zahvalnice na srpskom jeziku koje će biti uručene najboljim učenicima iz srpske zajednice, saznaje JUGpress.

Izvor: B92

Utorak, 05.07.2022.

20:10

Ispravlja se greška – štampaju se nove zahvalnice?; Ministarstvo jasno osudilo propust u Bujanovcu
Ilustracija: Shutterstock/Zarko Prusac

Naši izvori navode da je greška u štampanju zahvalnica samo na albanskom jeziku napravljena nenamerno i da se večeras pozivaju najbolji učenici iz srpske zajednice da sutra opet dođu radi zahvalnica na srpskom.

Naši izvori nisu znali da objasne zašto se u Bujanovcu, koji je multietnička opština, zahvalnice ne štampaju na oba jezika istovremeno, srpskom i albanskom već se za svaku zajednicu posebno štampaju na samo jednom jeziku. Podsetimo, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja najoštrije osuđuje postupak lokalnih vlasti u Bujanovcu.

Đacima generacije srpske nacionalnosti uručene su zahvalnice na albanskom jeziku.

"Za svaku osudu je što su učenicima srpske nacionalnosti uručene zahvalnice na albanskom. U ovoj opštini nastava se odvija i na srpskom i na albanskom jeziku. Zahtevam da se poštuju prava zagarantovana Ustavom i zakonom i da se učenicima koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i zahvalnice izdaju na srpskom jeziku", rekao Ružić.

On je naveo da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja poštuje sva prava kada je u pitanju obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina.

"Omogućili smo učenicima da na osam jezika nacionalnih manjina ostvaruju celokupno obrazovanje. Zahtevamo i od lokalnih vlasti u Bujanovcu da poštuju zakone Republike Srbije", naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Podeli: