"Ovaj vek da bude vek srpskog ujedinjenja, i državnog i nacionalnog"

Milorad Dodik izjavio je da RS i Srbija šalju jedinstvenu poruku danas da stradanje srpskog naroda na Kozari ne sme biti zaboravljeno.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 03.07.2022.

14:35

FOTO TANJUG/ FOTO SRNA / MIRO PEJIC

"Kozaračka epopeja živi i živeće", rekao je Dodik na obeležavanju 80 godina od Bitke na Kozari, prenela je Srna.

On je istakao da je zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ranije dogovorio da zajedno obeležavaju važne datume iz srpske istorije, a jedan od tih je Kozara.

"Zato smo ovde zajedno i šaljemo jedinstvene poruke", rekao je Dodik. Na centralno spomen-obeležje na Mrakovici, povodom obeležavanje 80 godina od Bitke na Kozari, položeni su venci.

Dodik je ocenio da je "prošli vek bio vek srpskog stradanja, a da ovaj vek treba da bude vek srpskog ujedinjenja, i državnog i nacionalnog".

Venac su u ime institucija Republike Srpske položili srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Vence su položili i izaslanik predsednika Srbije, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i ministarka rada, zapošljavanja, boračke i socijalne zaštite Darija Kisić Tepavčević.

Dodik je naglasio da svake godine na ovoj manifestaciji sećanja čuje saznanje o Kozari koje je uvek saznanje o stradanju, a nikada nije saznanje o pravdi.

"Monstrum od NDH je organizovao logore za decu kroz koje je prošlo 32.000 kozaračke dece. Ta deca su bila jedina deca na svetu koja su imala svoj logor, to je uradila NDH, to je bila zvanična politika te države", rekao je Dodik.

On je naveo da sve generacije Kozare i Potkozarja to pamte, kao i on jer je vaspitan na stradanju Kozare, a predstava koju je stekao u porodici o ustašama i Nemcima je bila toliko stravična da i danas ponekad oseti strah od njih.

Na Memorijalnom zidu centralnog spomenika na Mrakovici upisana su imena 9.921 poginulog borca u borbama na ovom području tokom Drugog svetskog rata.

Polaganju venaca prethodio je parastos, koji je služilo sveštenstvo Eparhije banjalučke. Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom delu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvodje.

Simbol je stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, u kojoj je ubijeno 40.000 civila, a 68.000 je zarobljeno i odvedeno u logore, među kojima više od 23.000 dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: