Australija pred kolapsom; poslat "očajnički poziv"

Australijski zdravstveni sistem je pred kolapsom pa je vlada Skota Morisona primorana na "očajnički" potez – da pozove u pomoć i takozvane bekpekere.

Izvor: B92

Sreda, 19.01.2022.

11:58

Australija pred kolapsom; poslat
Tanjug/AP Photo/Mark Baker

Bekpeking je inače samostalan vid putovanja, koji je veoma popularan i postoje brojna udruženja. Bekpekeri su putnici koji nose veliki ranac na leđima, po kom su i dobili naziv, a od ostalih turista, sem što se lakše i češće upuštaju u avanture, razlikuju i po načinu putovanja.

Vlada Skota Morisona uputila je poziv bekpekerima, jer je australijski zdravstveni sistem pred kolapsom, a broj mrtvih samo raste pod naletom omikron soja koronavirusa.

Morison ima plan da bekpekerima ne naplati aplikaciju za vizu u zamenu za to da se tokom "krstarenja" zemljom uključe na bilo koji način u borbu protiv kovida, ali i u ostalim sektorima koji su zbog omikron soja desetkovani.

Sve to je javno rekao tokom televizijskog prenosa, a to je zvučalo ovako: "Hajde dođite dole, jer ste i želeli da dođete u Australiju. Idite po celoj zemlji i istovremeno se pridružite našim timovima u poljoprivrednom sektoru, zdravstvenom sektoru, ali u mnogim drugim sektorima naše ekonomije koji se na taj rad oslanjaju."
Tanjug/AP Photo/Alastair Grant, Pool, File
Ovaj očajnički potez, smatraju mnogi, stiže u izbornoj godini kada se Morisonova vlada suočava sa ogromnim kritikama zbog neuspeha stavljanja pandemije pod kontrolu, uprkos najrigoroznijim merama čija je žrtva bio i Novak Đoković.

Ali paradoks je u tome, navodi Rojters, što je Morison taj poziv poslao u istom danu kada je američki centar za kontrolu bolesti, čuveni CDC, objavio u svom američkim medijima da se 22 zemlje za Amerikance stavljaju na listu veoma rizičnih, kada je reč o putovanjima u njih. Pogađate, na toj listi je i Australija.

Zdravstveni zvaničnici prijavili su 67 novih smrtnih slučajeva i skoro 80.000 novozaraženih danas. Juče je broj smrtnih slučajeva bio 77, a šef glavne kancelarije za zdravstvo Pol Keli kaže da bi Australija trebalo da se pripremi da će broj smrtnih slučajeva i dalje rasti.

Bolnice u državi Viktorija već su prešle na "braon nivo", što bi trebalo da znači da su u onom stepenu uzbune koja se podiže prilikom nacionalnih katastrofa i događaja s masovnim žrtvama. U susednom Novom Južnom Velsu u toku je štrajk medicinskih sestara zbog manjka osoblja u bolnicama.

Još jedna kritika na račun Morisona ide na konto toga da nema dovoljno kućnih antigenskih testova, odnosno brzih testova na kovid, dok s druge strane skaču cene onih kojih ima na tržištu. To je posebno izazvalo ogroman bes.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Podeli: