Nemačka stala na put Americi?

Bliske ekonomske i kulturne veze koje su izgradile Rusija i Nemačka postale su prepreka na putu SAD u borbi protiv Rusije, piše američka agencija "Blumberg".

Izvor: B92

Utorak, 18.01.2022.

19:20

Nemačka stala na put Americi?
Foto: Shutterstok/canadastock

Prema navodima autora članka, dok administracija američkog predsednika Džoa Bajdena pokušava da spreči Rusiju kako ne bi izvela navodno planirani napad na Ukrajinu, sve se više sumnja u spremnost Nemačke da se uključi u tu borbu.

Prema rečima izvora na koje se agencija poziva, američki zvaničnici sve češće govore o "problemu Nemačke".

Kako primećuju analitičari, aktuelna situacija sve više podseća na događaje od pre 40 godina kada je nemački kancelar Helmut Kol odbio da podrži tadašnjeg predsednika SAD Ronalda Regana u pokušajima da se suprotstavi, kako je on tada rekao, "imperiji zla".

Naime, u leto 1982. godine SAD su uvele embargo na isporuku naftne i gasne opreme u Sovjetskom savezu koju su proizvodile podružnice američkih kompanija u inostranstvu. Cilj je bio da se spreči izgradnja gasovoda "Urengoj-Pomari-Užgorod" u okviru sporazuma između SSSR i Nemačke.

I danas je kamen spoticanja gasovod – ovog puta "Severni tok 2", koji pokazuje srdačne odnose Moskve i Berlina, konstatuju autori članka.

Uprkos tome što je Nemačka više puta upozoravala da je moguć prekid saradnje sa Rusijom ako bude upotrebila energente kao oružje, nedostatak jedinstva u novoj nemačkoj vladi dovodi u sumnju sposobnost Berlina da se suprotstavi Moskvi, zaključuju autori teksta.

Izgradnja gasovoda "Severni tok 2" je u potpunosti završena 10. septembra 2021. godine. Kako bi gasovod bio pušten u rad potrebno je da kompanija "Nord strim 2 AG" dobije registraciju nezavisnog transportnog operatera.

Projektu se aktivno protive Sjedinjene Američke Države, koje promovišu svoj prirodni tečni gas u Evropskoj uniji, kao i Ukrajina, koja se plaši gubitka tranzita. Rusija je više puta pozivala da gasovod prestane da se pominje u kontekstu bilo kakve politizacije, jer je to komercijalni projekat koji je koristan i za Rusiju i za Evropsku uniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Podeli: