"Srpski izbori biće održani 3. aprila na KiM"

Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je danas u Kosovskoj Mitrovici vlastima u Prištini da Srbi na KiM zahtevaju da im se omogući pravo glasa.

Izvor: B92

Nedelja, 16.01.2022.

10:42

Ilustracija: roibu/Shutterstock

Kazao je da će srpski izbori 3. aprila biti održani na KiM.

"Srbi sa Kosova ne žele da ih neko tretira kao građane drugog reda, već da svi imaju jednaka prava. Poručujemo da će srpski izbori 3. aprila biti održani u svim sredinama na KiM ", rekao je Rakić na skupu, a prenose mediji.

Rakić istakao govoreći o izborima 3. aprila da Srpski narod samo želi da ostvari demokratsko pravo glasa, i naveo da ukoliko mu to ne bude omućeno da će Srbija će uvesti recipročne mere, kao što to radi Priština.

"Kako se Priština bude ponašala prema nama, tako će i Srbija prema njima - rekao je Rakić, navodeći da ukoliko Međunarodna zajednica ne pomogne organizaciji izbora, uvešće se mere reciprocitetai.

"Obavio sam razgovore sa gradonačelnicima sa severa, danas ću i sa ostalima", poručio je Rakić i pročitao zaključke pročitao zaključke, kako kaže srpskog naroda.

"Srbi čvrsto stoje uz svoju državu", pročitao je prvi zaključak Rakić, dodajući da Srbi sa Kosova zahtevaju jednaka prava za sve i neće dozvoliti Prištini da ih tretira kao građane drugog reda.

Srbi sa Kosova opredeljeni su za mir i život u slobodi ali su zabrinuti zbog odluke Pristine o zabrani referenduma i zapleni materijala.

"Upozoravamo Prištinu i međunarodnu zajednicu da će odluka o zabrani referenduma proizvesti nesagledive posledice koje će na Severu Kosova i Metohije dovesti do uvođenja reciprociteta prema Prištini u svim oblastima koje Priština negira Srbima", naglasio je šef Srpske liste.

Veliki broj građana u srpskim sredinama na KiM, južno i severno od Ibra, okupio se jutros u 8 sati na svojim biračkim mestima gde inače glasaju da pokušaju da ostvare svoje biračko pravo i glasaju na referendumu.

Zatekla su ih i zatvorena biračka mesta zbog odluke Prištine da ne dozvole Srbima na KiM glasanje na referendumu.

U Kosovskoj mitrovici ispred Tehnicke škole okupilo se više stotina Srba. Oni su nosili transparente "Da za slobodu ne za ropstvo", " Da za mir, ne za sukobe", "Da za pravo i pravdu, ne za silu i teror ". Među okupljenima su i čelnici Srpske liste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: