"Nije pitanje da li će Srbija ući, već kada"

Sada više nije pitanje da li će, već kada će Srbija ući u EU, poručio je danas ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Begrant.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.12.2021.

10:05

INSTAGAM "BUDUCNOSTSRBIJEAV"

Sumirajući slovenačko predsedavanje Unijom, rekao je da je Slovenija ispunila postavljene ciljeve, a da je otvaranje klastera u pregovorima sa Srbijom, uspeh naše zemlje, Slovenije i cele EU.

Ostvarili smo ono što smo želeli. Imali smo veliki zadatak, uz poteškoće zbog epidemije korona virusa, ali mislim da su svi zadaci koji smo postavili uradjeni”, rekao je Bergant novinarima uoči početka panel diskusije "Od Slovenije do Francuske: Vouloir, c'est pouvoir",koju su organizovali Centar za evropske politike (CEP) i Delegacija EU u Srbiji.

Bergant je podsetio da je Sloveniji kao jedan od prioroteta predsedavanja bio Zapadni Balkan, dodajući da su veoma zadovoljni što su uspešno organizovali samit na vrhu “EU-Zapadni Balkan”, kada je usvojena Deklaracija o posvećenosti proširenju EU.

“Na kraju predsedavanja bili smo uspešni i kada je reč o otvaranju jednog klastera za Srbiju na međuvladinoj konferenciji. To je uspeh ne samo slovenačkog predsedavanja već cele EU”, rekao je Bregant.

Sada je, kaže, red na Srbiji da nastavi svojim putem ka EU, jer nije više pitanje da li će Srbija ući u EU, već kada.

Kada je reč o oblasti vladavine prava, slobode medija i problema organizovanog kriminala i korupcije, Bergant kaže da su to stvari koje će EU i zemlje članice pratiti i dalje.

“Srbija će da rešava ova pitanja demokratski, poštujući načela vladavine prava. Ostaće svakako još poteškoća, ali idemo pravim putem”, rekao je Bergant.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Podeli: